15. Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu

15. Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine organiziralo je manifestaciju „Dani bosanskohercegovačke kulture“ koja je održana

23. do 28. studenoga/novembra 2023. godine.

Program petnaeste po redu manifestacije “Dani bosanskohercegovačke kulture” svečano je otvoren promocijom monografije i filma – 20 godina Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

I ove godine pripremili smo program kojim smo pokušali predstaviti dio bogate i raznovrsne bosanskohercegovačke kulture i ostvarenja bosanskohercegovačkih umjetnika pa su ljubitelji filmske umjetnosti proteklih dana mogli pogledati:

  • premijeru filma „Balada“ redateljice Aide Begić, prošlogodišnjeg bosanskohercegovačkog kandidata za najbolji strani dugometražni film za prestižnu nagradu Oscar
  • dokumentarni film “Slike iz života BH filma” redatelja Mustafe Mustafića kojim je obilježeno i 75 godina bosanskohercegovačke kinematrografije koja slovi kao jedna od najplodonosnijih kinematografija Europe i svijeta

Bosna i Hercegovina pripada zemljama u kojima glazba ima dugu i vrijednu tradiciju koja se i danas njeguje a jedan od značajnijih elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine je bosanskohercegovačka gradska pjesma SEVDALINKA. Tradicionalno, i ove godine, posjetitelji su mogli uživati u zvukovima bezvremenske i vječne sevdalinke u izvođenju sastava Mostar Sevdah Reunion.

Ovogodišnji program manifestacije posvećen je i obilježavanju 20 godina djelovanja Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba a u znak izražavanja zahvalnosti institucijama i pojedincima koje su kontinuirano pratile i podržavale rad Vijeća što je doprinijelo i uspješnijoj realizaciji programa dodijeljena su priznanja.

Program je održan u suradnji s udrugom Kreativna de Kultura uz financijsku potporu Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA.

Putem fotografija prenosimo vam mali dio prelijepe atmosfere svečanog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 

 

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba