Dan državnosti BiH obilježen svečanim prijemom i otvorenjem Kulturno-informativnog centra BiH

Dan državnosti BiH obilježen svečanim prijemom i otvorenjem Kulturno-informativnog centra BiH

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Udruga Kreativna de Kultura povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a u okviru „Dana bosanskohercegovačke kulture“, upriličili su svečani prijem za stotinjak uzvanika i time službeno otvorili Kulturno-informativni centar BiH u Zagrebu.

Domaćin svečanog prijema, ministar savjetnik Veleposlanstva BiH u Hrvatskoj Zoran Perković, u svom je govoru istaknuo kako je obilježavanje Dana državnosti BiH ujedno i službeno otvorenje prostorija Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine te početak novog života i ovog prostora na adresi Ilica 44.

“Želja nam je da ovaj centar kroz različite kulturne i medijske sadržaje, književne večeri i večeri poezije, likovne izložbe, tribine i prezentacije, bude mjesto susreta ljudi dobre volje, pisaca, pjesnika, slikara, kipara, glumaca, glazbenika i svih drugih koji svojim radom i angažmanom povezuju ljude i narode, gradove, zavičaje i države. Posebnu pozornost planiramo posvetiti mladim, talentiranim umjetnicima iz BiH i Hrvatske, kao i drugih zemalja regije. Želja nam je da tim mladim umjetnicima, kao i studentima različitih akademija u regiji, kroz prezentaciju njihovog rada i izvedbe pomognemo u afirmaciji”, poručio je Perković.

Perković je podsjetio kako je današnji Dan državnosti BiH podsjećanje na davni događaj iz 1943. godine, kada su bosanskohercegovački antifašisti, delegati ZAVNOBiH-a u noći sa 25. na 26. studenog/novembra, u današnjem Mrkonjić Gradu, donijeli rezoluciju kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti BiH. Tom rezolucijom zajamčena je ravnopravnost za sva tri naroda, naveo je Perković.

Perković je u zaključku upozorio kako se danas, zbog različitih historijskih utjecaja, “u jednom dijelu BiH zvanično ne obilježava ovaj praznik” te na kraju čestitao svima Dan državnosti BiH.

Publiku na svečanom prijemu u  ime glavnog organizatora događanja pozdravio je i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić, koji je prisutnima čestitao Dan državnosti BiH.

“Cijelo vrijeme nas uvjeravaju kako će se Bosna i Hercegovina raspasti, a ona opstaje. Uvjeravaju nas kako Bošnjaci, Hrvati i Srbi ne mogu živjeti zajedno, a oni žive zajedno. Tako su nas godinama uvjeravali da u ovom prostoru nećemo obilježavati državni praznik BiH. Mi, svi večeras koji ovdje prisustvujemo, svjedočimo tome da ipak možemo. Ovo je jedan izuzetno važan događaj. Mi smo ti koji nakon gotovo 30 godina obilježavamo praznik BiH, što je ogroman iskorak. Ovaj simbolični prijem je jedna crtica koja će ostati upisana kada o njoj budemo govorili u budućnosti. Bosna i Hercegovina je naša domovina, koja leži na našem srcu. Rođen sam u Zagrebu, u Hrvatskoj, i imam bogatstvo da imam dvije domovine”, rekao je Hodžić.

Hodžić je na kraju naglasio važnu osobnu ulogu Zorana Perkovića da se ovaj prijem po prvi put održi u prostorima KIC-a BiH, zbog čega mu je u ime Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Udruge Kreativna de Kultura uručio zahvalnicu.

Na svečanom prijemu sudjelovali su Ermina Lekaj Prljaskaj, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Žana Ćorić, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, Domagoj Knežević, izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH te predstavnici Veleposlanstva BiH u Republici Hrvatskoj.

Dan državnosti BiH, jedan od najvažnijih datuma suvremene BiH, obilježava se u spomen na 25. i 26. studenog/novembra, kada su na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a 1943. godine u Mrkonjić Gradu politički predstavnici svih naroda BiH obnovili državnost i time postavili temelje suvremene, moderne državnosti BiH i potvrdili njezin multinacionalni karakter. Skupština BiH 1995. godine proglasila je 25. studenog/novembra službenim Danom državnosti BiH, čime je potvrđen stoljetni kontinuitet državnosti u njenim granicama i administrativna cjelovitost teritorija.

Svečani prijem odražn je u sklopu manifestacije „Dani bosanskohercegovačke kulture“ koja se održava od 21. do 26. studenoga/novembra 2022. godine, u organizaciji Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Udruge Kreativna de Kultura.

Manifestacija se održava četrnaest godina, a tradicionalno se prikazuju igrani, dokumentarni i animirani filmovi nastali u produkciji ili koprodukciji bosanskohercegovačke kinematografije, ostvarenja iz scenske, likovne i glazbene umjetnosti.

Svečano otvorenje održalo se 21. studenoga/novembra 2022. u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog prikazivanjem filma “DJECA SA CNN-a” redateljice Aide Bukvić, a završne večeri, 26. studenoga/novembra, u 18:00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Samobor, u suorganizaciji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, održat će se Večer sevdaha.

 

 

 

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba