Konferencija “Bošnjaci u Popisu stanovništva 2021.”

Konferencija “Bošnjaci u Popisu stanovništva 2021.”

U subotu, 6. marta/ožujka 2021. u hotelu Westin Zagreb održana je konferencija “Bošnjaci u Popisu stanovništva 2021.” čiji su sudionici javnosti uputili zajedničku izjavu:

 Okolnosti u kojima se trenutno nalazimo nepovoljne su za provođenje aktivnosti koje su potrebne kada je riječ o popisu stanovništva. Unatoč tome, odaziv na Konferenciju pokazao je veliki interes, ali i volju sudionika da Bošnjaci što spremnije dočekaju popis stanovništva i educiraju pripadnike bošnjačke nacionalne manjine na koji će se način sprovoditi ovogodišnji popis stanovništva, ali i na koji se način izjasniti kad je riječ o Bošnjacima.

Popis stanovništva od nacionalnog je interesa svih Bošnjaka u Hrvatskoj što zahtjeva zajednički stav i rad na ovom pitanju svih predstavnika bošnjačkih organizacija. Održana konferencija može biti dobar temelj budućeg zajedničkog rada i djelovanja na pitanjima općeg interesa Bošnjaka u Hrvatskoj, što je i naglašeno tijekom konferencije.

Ovim putem svi sudionici konferencije pozivaju Bošnjake u Hrvatskoj da se na predstojećem popisu izjasne kao Bošnjaci, da za svoj materinski jezik naznače bosanski jezik jer na taj način stječu građanska i politička prava zagarantirana Ustavom Republike Hrvatske. 

Snimku konferencije možete pogledati na linku Konferencija “BOŠNJACI U POPISU STANOVNIŠTVA 2021” – YouTube 

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba