Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu

Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu

U počast poginulim bošnjačkim braniteljima u Domovinskom ratu i u spomen na prvog poginulog branitelja Bošnjaka Šefika Pezerovića, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Udrugom Počasni vod Bošnjaka i Udrugom Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske organiziralo je 26. lipnja 2020. godine X. Memorijalne dane Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu.

Komemorativni program održan je kod  Spomen obilježja Bošnjacima braniteljima sudionicima Domovinskog rata Republike Hrvatske (Prilaz Safvet-bega Bašagića 1, Zagreb) tijekom kojeg su se prigodnim govorima nazočnima obratili Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Vladimir Bergman, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, akademik Zvonko Kusić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske.

U govorima je naglašena važnost sudjelovanja Bošnjaka i njihov doprinos u stvaranju samostalne i demokratske države Hrvatske s obzirom da je u postrojbama Hrvatske vojske i policije na bojišnicama u Domovinskom ratu, od Vukovara do Dubrovnika, sudjelovalo oko 25.000 Bošnjaka. Sudbina Šefika Pezerovića simbol je stradanja 1.187 branitelja Bošnjaka ubijenih u Domovinskom ratu. Njegovo ime utisnuto je u spomenik u Strugi Banskoj gdje je živote položilo 13 redarstvenika te na spomenik u zagrebačkoj Kustošiji. U Kuljanima podignut mu je spomenik kao prvom Bošnjaku branitelju u Domovinskom ratu te jedna od ulica nedaleko od zagrebačke džamije nosi njegovo ime. 

Nakon prigodnih govora nazočne delegacije su odale počast i položile vijence poginulim braniteljima Bošnjacima u Domovinskom ratu Republike Hrvatske.

   

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba