Noruz u Islamskom centru

Bože dragi, pametnoga od loše sreće spasi! Hafiz Širazi

Povodom Iranske Nove godine, noruz, počinje 21.ožujka, u Islamskom Centru je 19.03.u 20 sati priređen prigodan kulturno umjetnički program. Voditelj programa bio je predsjednik BKUD Sevdah Ferid Dizdarević, jedan od organizatora, koji je poselamio  i zaželio ugodno druženje prisutnima, a posebno zamjeniku ambasadora iranske ambasade gospodinu Hasanu Asgaviju, predsjedniku UBBDRH i SABAH-a Hamdiji Maliću, predsjedniku VBNM GZ Kemalu Bukviću, Mirsadu Srebrenikoviću i svim izvođaćima… Uprvom dijelu programa sudjelovali su BKUD Sevdah i ARABESKE. Djevojke i momci Sevdaha predstavili su se sa dvije kraće koreografije uz pratnju majstora na harmonici Dinka Mujanovića. Bosanskim posijelom ukratko su prisutnima doćarali bošnjačke tradicionalne običaje, a Arabeske su svojim prepoznatljivim melodijama izmamile veliki aplauz svih u dvorani. Iako je bio ponedjeljak, a informiranje o priredbi nije bilo na visokoj razini ipak je veliki dio dvorane bio popunjen.
Nakon nastupa pjesničke duše koja je pobrala simpatije svih prisutnih, nastupio je fantastični muzički sastav FARHANG koji nam iz dalekog, ali prijateljskog Irana donese zvuke svojstvene tom podnevlju i prepoznatljive iz godinama gledanih iranskih filmova. Majstori na više interesantnih i publici uglavnom nepoznatih instrumenata izvodili su ugodne muzičke numere uz povremeno soliranje pojedinaca što je izmamilo dodatne aplauze. Na kraju je uslijedio elegantni naklon iranskih glazbenika popraćen glasnim i iskrenim aplauzom svih prisutnih koji stojeći ispratiše iranske majstore.
Dan ranije, 18.03. od 15 – 20 sati Vijeće žena MIZ Zagreb je na inicijativu Gđe.Batool Sharif Khodaei, supruge veleposlanika I.R. Iran, povodom norouza, organiziralo HUMANITARNI SAJAM sa mnoštvom iranskih, bosanskih i albanskih slanih i slatkih specijaliteta i delicija, te raznih rukotvorina. Sredstva skupljena prodajom istih uplaćena su u Fond za djecu samohranih roditelja. Priredbi su se pridružile i članice Međunarodnog kluba žena. Još jedna od svake hvale vrijednih aktivnosti Vijeća žena! Aferim!
Kemal Bošnjak Bukvić

Petar Glušica