Predsjednik Vijeća Armin Hodžić održao sastanak s ministrom uprave Ivanom Malenicom

Predsjednik Vijeća Armin Hodžić održao sastanak s ministrom uprave Ivanom Malenicom

Danas je u Ministarstvu uprave održan sastanak ministra uprave Ivana Malenice i predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armina Hodžića.

Tema sastanka bila je pitanje nacionalnog opredjeljenja, odnosno preimenovanja imena Musliman u Bošnjak s obzirom da je vraćanjem povijesnog nacionalnog imena Bošnjak još uvijek prisutan određen broj građana koji se izjašnjavaju kao “Muslimani” što je posebno izraženo u Registru birača Republike Hrvatske.
Ustavni zakon o nacionalnim manjinama Republike Hrvatske 2003. godine Bošnjacima je odredio status punopravne nacionalne manjine i ne priznaje termin “Musliman” te stoga svi koji su se izjasnili “Muslimanima” ne mogu ostvariti prava propisana ovim Ustavnim zakonom.
S obzirom da se u Registru birača u podacima o nacionalnosti još uvijek nalazi i termin “Musliman” te da se promjena tog podatka vrši na temelju izjave birača pred nadležnim tijelom razmotrene su mogućnosti da se građanima koji se tako izjašnjavaju omogući što jednostavnije i brže rješavanje upisa promjena u Registar.
U tom dijelu suglasni su da je potrebno izvršiti digitalizaciju i učiniti potrebne radnje u smjeru olakšavanja postupka promjene podataka o nacionalnoj pripadnosti.
Na sastanku se razgovaralo i o pripremama za predstojeći Popis stanovništva 2021. godine.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba