1.DANI BIJELIH TRAKA U ZAGREBU

„ Krizni štab općine Prijedor „ na čelu sa Milomirom Stakićem koji je osuđen u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora, prije 21 godinu naredio je Bošnjacima i Hrvatima da svoje kuće i stanove obilježe bijelim plahtama/čaršafima te da na javnim mjestima obavezno nose bijele trake. Bio je to početak aparthejda i genocida, istrebljenja, ubistava i progona nesrba. Sve je podsjećalo na  fašizam, na žute trake kojima  su obilježavani Židovi koji su potom pljačkani i zatvarani u konc logore, a zatim ubijani i spaljivani u ogromnim pećima…

 

Deportacijom je iz Prijedora širom svijeta raseljeno cca 20 000 nesrpskih stanovnika. U konc logorima: Omarska, Keraterm i Trnopolje zatvoreno je hiljade nevinog stanovništva. Za ubistvo 1 500 ljudi Stakić je osuđen na 40 godina. Odgovarao je i za ubistvo 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić. Međutim, šta je s drugim ubicama svojih dojučerašnjih komšija/susjeda, školskih kolega ili sugrađana? Mnogima se, na žalost, progledalo kroz prste, zakon i pravda su zakazali, tako da se i dan danas slobodno i prkosno šeću prijedorskim ulicama. Prkose i ismijavaju zakon. Iako je upitno da li zakona uopće ima?! Da ga ima, ubica ne bi bilo na prijedorskim ulicama, a stanovnici svih nacionalnosti bi se danas slobodno šetali…radili, pa i družili se. Međutim…..

Ponukani genocidom na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, činjenicom da općinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama genocidne politike na bilo koji način odali počast, te prošlogodišnjim stajanjem Ramića na trgu u centru Prijedora kome ubiše oca i mnoge članove obitelji, sa dvije vreće pijeska koje su simbolizirale dva mezara, grupa zagrebačkih bošnjaka je riješila da od ove 2013. godine obilježavaju  godišnjicu genocida. Na taj način su se priključili aktivistima iz 50 država svijeta koji će u petak, 31.05. sudjelovati u manifestaciji pod nazivom Dan bijelih traka. Naravno, na poziv su se odmah odazvali KDBH Preporod, BKUD Sevdah, Vijeće žena Medžlisa Zagreb i Medžlis Zagreb, te Muftija dr.Aziz Hasanović i Glavni imam hfz.Aziz Alili, predsjednik Medžlisa dr.Gzim Redžepi te mnogi drugi. Za očekivati je pokroviteljstvo Gradonačelnika Bandića i aktivno učešće saborskog zastupnika Nedžada Hodžića. Koordinacija nacionalnih manjina Grada Zagreba sigurno će sudjelovati u Danima, a očekuje se sudjelovanje i drugih bošnjačkih asocijacija. Naravno, dolaze i prijedorćani koji žele dati svoj obol 1.Danima bijelih traka u Zagrebu!

Odbor za pripremu Dana između ostalog planira promociju knjige o stradanju prijedorćana uz audio vizualnu prezentaciju i izložbu fotografija u IC, Okrugli sto u Novinarskom ili Europskom domu, Dani na Cvjetnom trgu, uključiti u organizaciju udruge protjeranih Hrvata, Hatma dova za sve nevino pobijene, da sva djeca i imami nose bijele trake, preko saborskog zastupnika uključiti druge da na jednoj od sjednica nose bijele trake, da igrači NK NUR-a na četri utakmice/maj mjesec nose bijele trake, maksimalno medijski propratiti Dane i ….. još dosta toga što može stati u jedan tjedan. Ali, i vaši prijedlozi su dobro došli!

Kemal B.Bukvić

Petar Glušica