6. Kongres SSDBIH Sarajevo

U Sarajevu od 1. do 3. juna ove godine, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine biti održan 6. kongres dijaspore Bosne i Hercegovine. Pokrovitelji ovog kongresa su:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Inače,  rukovdstvo SSDBIH je poziv za pokroviteljstvo uputilo i članu  Predsjedništva BiH, Nebojši Radmanoviću.

Ovaj najveći skup bosanskohercegovačkih državljana koji žive izvan granica svoje domovine bit će održan u Plavoj Sali u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, zgrada institucija Bosne i Hercegovine.

Teme kongresa su: “Deset godina SSDBiH”, gdje će se izvršiti svojevrsna  inventura onog što je do sada uradio SSDBiH i  i biće izloženi planovi za naredni period i  “Uloga dijaspore u privrednom razvoju Bosne i Hercegovine”.

U četvrtak 31.maja u saradnji sa RSG radiom predvidjeno je održavanje Okruglog stola na temu “Mediji  i bosanskohercegovačka  dijaspora”.

U radu kongresa učestvovat će predstavnici svih članica SSDBiH, kao i ugledna imena iz javnog života bh. dijaspore. Kongresu će prisustvovati predstavnici državnih organa Bosne i Hercegovine, dužnosnici OHR-a, akreditirani ambasadori u Sarajevu i članovi nevladinih organizacija.

Glavni odbor Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine je već uputio javni poziv članicama da delegiraju delegate, te gostima da se prijave za učešće na Kongresu. Dodatne informacije na web stranici SSDBiH www.bihdijaspora.com

S poštovanjem,

GO SSDBiH

Zaim Pašić

predsjednik

Petar Glušica