Ambasador.CH – Konvoj “Da se nikad ne zaboravi” iz Zagreba krenuo u Srebrenicu

Ambasador.CH – Konvoj “Da se nikad ne zaboravi” iz Zagreba krenuo u Srebrenicu

U spomen žrtvama srebreničkoga genocida, danas je ispred Islamskoga centra u Zagrebu četvrti put u Srebrenicu krenuo konvoj mladih Bošnjaka Hrvatske i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi”.

Konvoj 28. i 29. maja organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba. U njemu je deset autobusa s 500 sudionika iz svih krajeva Hrvatske kojima će se pridružiti i prijatelji iz Slovenije i Austrije, a jedan autobus s još 50-ak sudionika doći će iz Doboja, iz BiH, rekao je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Ekrem Bećirović.

Dodao je da su ove godine morali odbiti 110 mladih iz Hrvatske koji su također s njima željeli ići u Srebrenicu te im je poručio da su iduće godine prvi na popisu.

Istaknuo je da se ove godine 11. jula, koji je Evropski parlament proglasio Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a što je potvrdio i Hrvatski sabor, obilježava 15. godišnjica genocida.

“Upravo organizacijom konvoja koji je postao tradicionalno godišnje okupljanje
mladih Bošnjaka Hrvatske i njihovih prijatelja drugih nacionalnosti želimo skrenuti pozornost javnosti na taj stravičan događaj u Evropi 20. stoljeća”, rekao je.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako je prije 15 godina, pred očima cijelog slobodoljubivog svijeta, u momentu kad je zatajila evropska uljudba, razularena vojnička soldateska, bez ratne časti i ljudskog dostojanstva – a zapravo vođena mržnjom i pomračenim umom počinila u Srebrenici nemili zločin.

“Zato je Srebrenica od tog momenta za civilizirani svijet simbol nevino stradalih, genocidno stratište koje u našoj kolektivnoj memoriji i svakoj pravno uređenoj državi, po Božjim i ljudskim zakonima, vapi za pravednošću i istinoljubivošću, vapi za pravičnom kaznom i naredbodavaca i njihovih izvršitelja”, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice Hrvatske muftija Ševko efendija Omerbašić poručio je mladima da ne taje da se u Srebrenici dogodio genocid jer zato tamo i idu kako bi žrtvama odali najveće poštovanje.

“Žrtve to zaslužuju jer su ubijene bez ikakve krivice samo zato što su ljudi, a s one strane su bili ljudi, samo opake naravi”, rekao je.

Danas su uručene zahvalnice za treći konvoj gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, Medžlisu Islamske zajednice u Zagrebu, Jonuzu Idriziju, hrvatskom Crvenom križu, gradu Velikoj Gorici, Kalničkim vodama Bio naturi i mr. Meleći Nuhbegović. Zahvalnice će biti uručene i Behrambegovoj medresi u Tuzli, općini Srebrenici, Medžlisu Islamske zajednice u Srebrenici i općini Kalesiji.

Preuzeto sa Ambasador.CH

admin