Čestitka Povodom Godišnjice Osnivanja Građanske Koalicije “ Prvi Mart“

Čestitka Povodom Godišnjice Osnivanja Građanske Koalicije “ Prvi Mart“

Predsjednik UO KBSA, mr. Hamdija Čustović uputio je danas Dr. Emiru Suljagiću, koordinatoru Građanske koalicije Prvi mart, čestitku povodom godišnjice osnivanja ovog udruženja prošle godine. Pismo (PDF ) glasi:

U ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), želim uputiti Vama i svim članovima i aktivistima koalicije „Prvi mart“, iskrene čestitke povodom godišnjice osnivanja vašeg civilnog udruženja. Datum osnivanja koalicije predstavlja historijski trenutak, tj. početak ozbiljne organizovane borbe za građanska prava u Bosni i Hercegovini. U danima kad su ova prava ugrožena više nego ikad, zbog korupcije i nedostatka političke volje vodecih političkih stranaka da se bori za jedinstvenu BiH, Vaš rad pruža nadu za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i svih njezinih građana.
Zahvaljujemo se na uspjesima koje ste kao udruženje realizirali za samo godinu dana. Postali ste najsnažniji pokret u BiH koji se bori za civilna prava svih građana BiH, a posebno povratnika i prognanika u dijaspori, od kojih 350,000 boravi u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.
Čast nam je, što smo, kao Vaši partneri na području Sjeverne Amerike, mogli učestvovati u akciji prijave boravišta vise hiljada prognanih lica koji će na izborima 2014 godine u odsustvu izaći na izborne jedinice na prostoru entiteta RS. Također smo ponosni što smo zajedno s Vama aktivno protestovali protiv diskriminirajućeg prijedloga izmjene Zakona o prebivalištu, a zbog kojeg, nažalost, sudbina građanskih prava prognanika i izbjeglih lica u manjem entitetu i dalje visi o koncu.
KBSA će nastaviti s radom aktivne podrške platforme “Domovina“, s ciljem da se mobilizuje najmanje 100,000 glasova koji će glasati za jedinstvenu listu. Ova platforma predstavlja najbolji put do ukidanja entitetskog glasanja i povratka građanske države BiH. KBSA će savjetovati Bošnjake u Sjevernoj Americi da glasaju samo za one političke stranke i pojedince koji će aktivno podržati ovu platformu i jedinstvenu listu.
Još jednom, u ime KBSA, hvala Vam na svemu sto činite za Bosnu i Hercegovinu.
S poštovanjem,

Hamdija Čustović
Predsjednik UO KBSA

Petar Glušica