DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Dan državnosti Bosne i Hercegovine
– Novinarski dom, 25.XI 2006. u 19 h –

Image

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba priredilo je 25. XI 2006. u Novinarskom domu u Zagrebu prigodni koncert koji je bio posvećen mladim i talentiranim ljudima, budućnosti Bosne i Hercegovine. Dvoranu Novinarskog doma do posljednjeg mjesta ispunili su Bosanci i Bošnjaci, brojni prijatelji BiH. Među visokim uzvanicima koji su uveličali obilježavanje Dana državnosti pored ostalih bili su saborski zastupnik Šemso Tanković, muftija Ševko ef. Omerbašić, veleposlanik Egipta nj. e. Hasan el-Laithi, veleposlanik Republike Mađarske nj. e. Peter Dunai, veleposlanik Slovačke nj. e. Jan Banas, predstojnica Ureda za udruge Vlade RH, Jadranka Cigelj, predsjednik Koordinacije Vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba David Orlović te predstavnici državnih tijela i Grada Zagreba, Vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba, bošnjačkih asocijacija i Islamske zajednice. Gradonačelnik Milan Bandić, nakon čestitke povodom Dana državnosti, vrlo je srdačno pozdravljen od prisutnih.

Prigodni program započeo je s pjesmom “Sudbina” Muhidina Šarića koju je govorio najmlađi učesnik programa dječak Mirza Njuhović.

Image

Ispred VBNMGZ prisutne je pozdravio prof. dr. Sulejman Čamdžić koji je pozvao na minutu šutnje svim poginulim građanima i braniteljima u borbi za stvaranje samostalnih država BiH i RH. Čamdžić je ukratko podsjetio na povijesni značaj Dana državnosti, ali i na činjenicu da se Dan državnosti “još uvijek ne obilježava na cijelom teritoriju BiH koji je po prvi puta u povijesti Deytonskim sporazumom podijeljen na dva entiteta”. Ističući namjeru Vijeća da rođendan BiH posveti mladima, Čamdžić je rekao da je “budućnost BiH u rukama techno-generacije, one djece koja su se tek rodila na početku devedesetih, djece koja će svoju budućnost određivati ne samo prema nacionalnim vrijednostima već prema znanju, moralu toleranciji i pravednosti, zajedništvu u izgradnji bogate i napredne BiH u kojoj će svi njeni narodi željeti živjeti”.

Na koncertu smo imali prilike vidjeti tu mladost i doživjeti njihov talenat. Dvoje mladih umjetnika iz Sarajeva, Melika Hadžić i Damir Imamović, svatko na svoj način, proveli su nas kroz bogatu muzičku tradiciju bosanskog sevdaha. Violinistica Melika Hadžić bavi se klasičnom glazbom od šeste godine, a svoje glazbeno obrazovanje stjecala je, između ostalog, i na Royal Academy of Music u Londonu i na prestižnom Indiana University u Bloomingtonu, SAD. Također je imala priliku učiti i od velikog violiniste Yehudia Menuhina.

Ako kažemo da je sarajevski gitarist Damir Imamović unuk Zaima Imamovića, jasno je da je svoju ljubav prema sevdahu crpio iz bogate obiteljske tradicije bavljenja sevdahom i glazbom. Imamovićeva glazba sasvim je nova i drugačija interpretacija sevdaha koja nastaje mješanjem različitih glazbenih stilova, a najbolje bi se mogla opisati kao “fusion sevdah”.

Voditelj programa, mladi zagrebački glumac Amar Bukvić, šarmantno nas je proveo kroz program, a svoje umijeće i talenat iskazao je govoreći pjesmu Nedžada Ibrišimovića “Bosna”.

Rođendanski dan Bosne i Hercegovine posvećen mladosti, glazbi i pjesništvu, završio je koktelom kojim se nazdravilo boljoj budućnosti BiH.

Image

 

 

 

admin