DANI BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG FILMA U ZAGREBU – IZVJEŠTAJ

U organizaciji VBNM GZ i Kulturnog centra Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu su za sve zainteresirane priređeni Dani bosansko-hercegovačkog filma.Sve predstave prikazane su u kinu Europa u dva termina:17 i 20 sati, s tim da je svaki dan u 20 sati prvo prikazivan dokumentarni, a onda igrani film. I svaki put dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta!

Važno je napomenuti da su u 111.godina od prve projekcije filma u Sarajevu, bosansko-hercegovačku kinematografiju obilježila svjetski poznata redateljska imena poput Jasmile Žbanić, Ahmeda Imamovića, Srđana Vuletića, Pjera Žalice, Danisa Tanovića, Ademira Kenovića, Hajrudina Krvavca, Bate Čengića i mnogih drugih. Mnogi od redatelja su osvajali i prestižne nagrade u regiji i Europi, tako da niti ne čudi velika zainteresiranost Zagrebčana i posebno zagrebačkih Bošnjaka za jedan od najvećih bosansko-hercegovačkih brendova.

Tokom tjedan dana gledaoci su uživali u starijim i filmovima novijeg datuma poput: Kod amidže Idriza, Hanka, Miris dunja, Kuduz, Grbavica, Ničija zemlja, Gluvi barut i drugim.

Na završnu svečanost kada su podijeljena mnoga priznanja i zahvalnice, došao je i ministar kulture Kantona Sarajevo poznati glumac Emir Hadžihafizbegović, gđa.Minka Ljubijankić, Muftija Ševko ef.Omerbašić, Enver Moralić i mnoga druga poznata imena u svijetu kulture i filma.

Ovogodišnji dani bosansko-hercegovačkog filma samo su početak predstavljanja filmskog bogastva iz susjedne nam zemlje i nadamo se da će ovo postati tradicija, kao što vjerujemo da ćemo u Sarajevu uskoro nazočiti Danima hrvatskog filma, rekao je u završnoj riječi uvaženi Đelo Hadžiselimović,koji je sudjelovao i u odabiru prikazanih filmova.
U foajeu kina, nakon što  je bend dobro zagrijao dlanove prisutne publike, upriličen je domijenak kako i prilikuje ovakvim kulturnim događanjima.Bila je to još jedna zgodna prilika za druženje i razmjenu mišljenja, za promišljanja kako već sutra pripremiti sličnu manifestaciju kojom bi na dostojanstven i kvalitetan naćin Zagrebčane upoznali, a sve nas podsjetili na sve ono dobro što u svojim njedrima još uvijek nosi majka Bosna. Možda je već sutrašnje gostovanje sarajlija u HNK  ta prilika?!

Kemal B.Bošnjak

admin