Film “Mostar United” U Dokukinu CROATIA

Film “Mostar United” U Dokukinu CROATIA

Novo u hrvatskim kinima:  MOSTAR UNITED, Claudia Tosi, Italija/Slovenija

NOGOMETOM PROTIV NACIONALIZMA U PODIJELJENOM MOSTARU

Od 08.04. u Zagrebu, Velikoj Gorici i Splitu film o Mostaru danas / Film o vrijednostima prijateljstva i jedinstva u podijeljenom gradu prikazan kroz podmladak fudbalskog kluba Velež / Bez namjere da zauzima strane, prenosi tešku svakodnevnicu ovog lijepog grada s nadom u zajedničku budućnost.

Od četvrtka, 08. travnja 2010. u Dokukinu CROATIA na repertoaru je dugometražni dokumentarni film MOSTAR UNITED, talijanske redateljice Claudie Tosi, miljenik europskih dokumentarnih festivala, poput IDFA-e, GenovaFF, Slobodne zone te nedavni pobjednik mariborskog festivala DokMa.

Program 08.-11.04. dostupan je na linku Dokukuno – 08.-11.04. – program

Image

Mostar United – poster

Ocrtavajući atmosferu u kojoj odrastaju mladi Mostarci, film prati Mensuda, trenera kadeta i juniora legendarnog nogometnog kluba ‘Velež’, koji osim nogometu dječake poučava o tome da ‘svaka podjela onemogučava napredak’. Film je to o Mostaru danas, potpuno podijeljenom na dvije strane, hrvatsku i bošnjačku, u kojemu se čini da su skakači sa Starog mosta jedna od najljepših poveznica sa predratnim gradom.

Image

Mostar United


Iako se djeca koju trenira, a među njima i Mensudov sin Dženan pratički ne sjećaju rata, svakodnevno se susreću s međunacionalnim konfliktima, idu u gimnaziju s dva nastavna programa, u kojima se predaju dvije istine o ratu u etnički podijeljenim razredima. Sve to u gradu koji se nekada dičio zajedništvom i multikulturalnošću. No Mensud ne odustaje, redovito organizira mješovite nogometne turnire, ne bi li igrače naučio vrijednostima jedinstva i prijateljstva.

Bez namjere da zauzima strane, redateljica je četiri godine pratila segmente života Mensudove obitelji u kojoj su se neprekidno smjenjivale nade i razočarenja, u nevjerojatno lijepom gradu na Neretvi, čija svakodnevnica je nažalost još uvijek dirigirana nedavnim ratnim iskustvom.
Film će imati svoju hrvatsku premijeru 8.travnja u 20 sati u sklopu Tjedna dokumentarnog filma u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, a isti dan počinje redovito igrati na repertoaru Dokukina Croatia u Zagrebu.

Film je snimljen u koprodukciji SteFilma (Italija) i Petra Pan Film Production (Slovenija), a u Hrvatskoj ga distribuira RESTART label

Kontakt: Inja Korać, koordinatorica distribucije (inja@restarted.hr, 091/767.88.26)

Službeni sinopsis:
MOSTAR UNITED, Claudia Tossi, Italija/Slovenija, 73’
http://mostarunited.wordpress.com/
Redateljica: Claudia Tosi
Fotografija: Brand Ferro
Montaža: Rasmus Høgdall Mølgaard
Izvršni producenti: Elena Filippini, Stefano Tealdi
Producent: Edoardo Fracchia
Koproducent: Petra Seliskar
Glazba: Daniele Rossi
Glazbena izvedba: Like a shadow
Stefilm produkcija u koprodukciji sa Petra Pan Film Production i Multicanal Iberia s.l.u

Mensud se borio u ratu u BiH, branio je svoj rodni grad Mostar i Stari most. Sada kad se mir vratio, Stari most je obnovljen, a Mensud se opet bori – ovaj put protiv novog nacionalističkog mentaliteta. Podijeljen i ostrašćen etničkim sukobom, Mostar više sliči na dva geta podijeljena velikim bulevarom, prije nego na veseli balkanski Monmartre, kakav je bio prije rata. S terena nogometne škole legendarnog mostarskog kluba Velež, Mensud cijelu vojsku djece uči vrijednostima prijateljstva i jedinstva. Njegov sin Dženan, jedan od njegovih igrača, ne može više podnijeti tu borbu. Sanja da zaigra za veliku europsku nogometnu momčad i da živi u sigurnom okruženju.

Nagrade:
DokMa, Maribor 2009. – najbolji dokumentarac

Recenzije:
Dokumentarni film o mladom fudbalskom timu Veleža. Od ponosa mostarskog jedinstva do simbola samo jedne strane, ovo je priča o Bosni i Hercegovini danas, i ne samo o tome.”      Mauro Cereghini, Osservatorio Balkan
Uskoro u distribuciji RESTART labela:

Svibanj :
RIP: A REMIX MANIFESTO, r.  Brett Gaylor Kanada, 2008., 80 min
www.ripremix.com/

Lipanj:
ČOVJEK NA ŽICI / MAN ON ON WIRE, r. James Marsh, Velika Britanija, 2008.,90’ www.manonwire.com
ZALJEV / THE COVE, r. Louie Psihoyos, SAD, 2009., 91′
www.thecovemovie.com

Ako trebate dodatne informacije molim vas da nam se javite.

Lijep pozdrav,
Inja Korać,
091/767.88.26, inja@restarted.hr

admin