Gavelline večeri – predstava pobjednica festivala “Susreti kazališta / pozorišta (Bosna i Hercegovina)“

Obavijest o održavanju festivala “Gavelline večeri” koji je ove godine u program uvrstio i tri kazališne uspješnice iz regije, dobitnice nagrada za najbolju predstavu na festivalima Borštnikovo srečanje (Slovenija), Sterijino pozorje (Srbija) i Susreti kazališta / pozorišta (Bosna i Hercegovina).

Pobjednica festivala “Susreti kazališta / pozorišta (Bosna i Hercegovina)“ je predstava ” Mali mi je ovaj grob” nastala u produkciji Heartefakt fond, BITEF teatar, Kamerni teatar 55, Kazalište Ulysses i Testament film.

Datum izvođenja predstave je subota, 20.12.2014. s početkom u 19:30 sati u GDK “Gavella”, Frankopanska 8-10.

Cijena ulaznice je 20,00 kn.

Ulaznice se mogu rezervirati na tel. blagajne: 01 4864-616.

Radno vrijeme blagajne: svaki dan osim nedjelje od 9:30 – 19:30h

Pri rezervaciji ulaznice za predstavu „Mali mi je ovaj grob“ radi cijene ulaznice molimo Vas da se pozovete na obavijest Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Više o predstavi i ukratko o “Gavellinim večerima” pod više….

 

 

O Gavellinim večerima

Prvi put organizirane 1973. godine, “Gavelline večeri” su se do 1991. održale 19 puta, nakon čega su ugašene, ponajviše zbog ratnih okolnosti u kojima se Hrvatska tada zatekla. Nakon četrnaestogodišnje stanke, u listopadu 2005. održale su se revitalizirane, jubilarne 20. “Gavelline večeri”, kao početak novog života ovog festivala. Do 2013. godine i njihovog 28. izdanja “Gavelline večeri” bile su nacionalni festival, na kojem su gledatelji mogli vidjeti najbolje predstave javnih nacionalnih i gradskih kazališta u Hrvatskoj koja s vlastitim profesionalnim ansamblom njeguju dramski repertoar, uz mogućnost sudjelovanja produkcija drugih kazališta ili kazališnih zajednica. Izbornik, odnosno izbornica “Gavellinih večeri” mijenja(la) se svake godine, a posljednje večeri festivala prosudbeno povjerenstvo, sastavljeno od istaknutih hrvatskih kazališnih djelatnika, izabiralo je najbolju predstavu te joj dodijelilo nagradu, nazvanu po osnivaču teatra u Frankopanskoj, dr. Branku Gavelli. Sve predstave igrane su u dvorani kazališta “Gavella”, osim u slučajevima povećane tehničke zahtjevnosti.

Od 2014. godine i 29. njihovog izdanja, “Gavelline večeri” pred zagrebačku publiku dolaze u izmijenjenom obliku te drugom terminu održavanja – u prosincu. Dosadašnji festival najboljih hrvatskih predstava postaje regionalnim festivalom, pritom ostajući pregledom najkvalitetnijih ostvarenja hrvatskog kazališta u protekloj sezoni, no sada brojem smanjenim na pet odabranih naslova. Tim naslovima pridodane su tri kazališne uspješnice iz regije, dobitnice nagrada za najbolju predstavu na festivalima Borštnikovo srečanje (Slovenija), Sterijino pozorje (Srbija) i Susreti kazališta / pozorišta (Bosna i Hercegovina), koje se, dakle, samoselektiraju. Uz sve to, program “Gavellinih večeri” obogaćen je i ponajboljim studentskim produkcijama iz prošle sezone. Povećava se i broj nagrada, pa se tako od 2014. dodjeljuje pet nagrada: za najbolju predstavu festivala, za najbolju predstavu u produkciji kazališta iz RH, za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu te režiju. Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno je od dvoje istaknutih kazališnih djelatnika iz Hrvatske i jednog iz inozemstva.

Dobrodošli na “Gavelline večeri”!

 

Biljana Srbljanović:

MALI MI JE OVAJ GROB

Predstava je nastala u produkciji slijedećih produkcijskih kuća: Heartefakt fond, BITEF teatar, Kamerni teatar 55, Kazalište Ulysses i Testament film. Pobjednica je na festivalu “Susreti kazališta / pozorišta (Bosna i Hercegovina)“.

Redatelj: Dino Mustafić
Producent: Dragan Jovičić
Izvršna producentica: Duška Amidžić
Dramaturzi: Željka Udovičić i Božo Koprivica
Skladatelj: Draško Adžić
Scenograf: Dragutin Broz
Kostimografkinja: Darinka Mihajlović
Koreografkinja: Sonja Vukićević
Scenski govor: Dr Dejan Sredojević
Igraju:
Milan Marić
Svetozar Cvetković
Marko Janketić
Ermin Bravo
Amila Terzimehić
Aleksandar Latković (violončelo)
Nebojša Janković (violončelo)

Povijest i sudbina su neumoljive za Balkance, privezuju nas za grobove i uspomene, stalno nas dovode u nacionalnu nužnost i dužnost da preispitujemo svoje pozicije. Umjetnost ne zanima povijesna činjenica, već ljudska sudbina, strahovi i nadanja poput Mladobosanaca koji se nisu mirili sa zatečenim svijetom, željeli su ga mijenjati, sanjali su slobodu južnoslovenskih naroda. Kada sam čitao tekst, mogao sam čuti lupanje srca tih klinaca, jer su imali svoju utopiju i ostali joj vjerni, pravedni u svojoj nakani, ali su nosili sa sobom i dilemu, sigurnost i sumnju, mir i iskušenja, naposljetku, kaznu i grijeh za učinjeno. Ovo nije ni politička, niti povijesna drama, već je angažirana, jer vodi i prema našoj stvarnosti koju prepoznajemo, dok njezin umjetnički jezik postavlja pitanja etičke prirode koja uznemiruju i koja se pamte. A oni koji se pamte nikada nisu usamljeni. Zato će ova drama imati važno mjesto u povijesti južnoslovenske drame. Vjerujem da će ova predstava pokazati koliko je važan odabir i način onoga čega se trebamo i moramo sjećati kako bi osvijetlili i osvjestili našu sadašnjost kroz našu prošlost.


Dino Mustafić

Petar Glušica