Gradsko vijeće grada Sarajeva o inicijativi

Predmet: Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba podržava inicijativu da se ispoštuje Odluka Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je na 11.sjednici gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva.

Poštovani gospodine Delaliću,

Ubijeđeni smo da je Odluka Gradskog vijeća Grada Sarajeva da gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, zbog njegovog izrazito prijateljskog djelovanja, iniciranja, podržavanja i realiziranja niza projekata, posebno u oblasti umjetnosti, kulture i humanizma, proglasi Počasnim građaninom i više nego dobra. Korektno i kvalitetno gradonačelnik Milan Bandić je doprinosio i doprinosi boljoj, čvršćoj i trajnijoj suradnji dva grada, Sarajeva i Zagreba, kao glavnih gradova dviju susjednih i prijateljskih država.Tomu svjedoči niz pisama podrške onih kojima su vrata kabineta gradonačelnika Bandića uvijek otvorena. Milan Bandić je čovjek koji efektivno radi 24 sata dnevno tako da ne čudi kad u neko doba zakuca na vrata prognanih i iseljenih bosanaca i hercegovaca koji su svoj drugi dom našli u pojedinim gradskim četvrtima Grada Zagreba.Naravno, sve u svrhu rješavanja mnogih osobnih ili problema s kojima se svakodnevno susreću grupe građana kojima je trebalo podosta vremena da se priviknu na „novi život u novom gradu“. Gradonačelnik Bandić uvijek ima razumijevanja i nastoji da u skladu s pozitivnim zakonima RH i Grada Zagreba pomogne potrebitima…

Gradonačelnik Milan Bandić je posebno osjetljiv na problematiku s kojom se susreću nacionalne manjine, a njih je u GZ 18. Skoro sam siguran da se nikada nije desilo da se ne odazove na poziv predstavnika manjina i sudjeluje u realizaciji manjinskih projekata.  Bošnjaci GZ  su/smo posebno zahvalni gardonačelniku Milanu Bandiću na maksimalnoj i korektnoj podršci prilikom realizacije projekata vezanih za našu Bosnu i Hercegovinu. Ne mogu a da ne pomenem višegodišnje projekte u kojima gradonačelnik Bandić aktivno sudjeluje: Konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja za Srebrenicu „DA SE NIKAD NE ZABORAVI“, Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, Izložba bosanskohercegovačkih umjetnika 8372…nisu došli, Susreti mladih Zagreba i Srebrenice, Sedmodnevnu manifestaciju „Dani bijele trake u Zagrebu“, Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu i mnogi drugi. Vrlo često, što i nije neka novost u današnjim vremenima, kad nam svi zatvaraju vrata i okreću leđa jer nam ne mogu materijalno niti minimalno pomoći, zakucamo na vrata našeg gradonačelnika i on nekim ćudom iznađe rješenje problema.

Priča o gradnji Sportsko rekreacijskog centra NK NUR i gradnja Spomen obilježja za preko   1 100 poginulih Bošnjaka tokom agresije ispred Islamskog Centra u Zagrebu vjerujem svima je dobro znana. Manje je poznat broj onih koji su ostali bez svoje imovine u BiH, a kojima je Grad Zagreb, prvenstveno zahvaljujući Milanu Bandiću, besplatno dodijelio nove stanove. Sutra počinjemo davno planiranu gradnju Doma za starije i nemoćne u neposrednoj blizini IC kao i gradnju hotela za naše potrebe. Naravno, za sve je potrebna podrška Milana Bandića….

Slobodan sam Vas zamoliti da prihvatite naše navode, da se uvaži i ona narodna „ ko radi taj i griješi „ te da Gradsko vijeće Grada Sarajeva ostane pri svojoj prvobitnoj odluci donešenoj na 11.sjednici. Vjerujem da je izjava gradonačelnika Milana Bandića televiziji Al Jazerera, dana 10.03.2014.godine bila ishitrena i rekao bih nepromišljena. Razumijem reakciju gospode Aljoša Čampara i dr.Ranka Čovića, te Gradonačelnika Grada Sarajeva prof.dr.Ive Komšića, ali isto tako vjerujem da će se Milan Bandić i dalje dokazivati na djelu. Siguran sam, kad bi to bilo moguće, da Milan Bandić prisustvuje narednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, da bi on sam najbolje mogao pojasniti izjavu koja ga tereti, ali koja u konačnici neće imati i nema nikakav uticaj na dnevnu politiku u BiH. Na žalost, ili ne, karte naše Bosne i Hercegovine, entitete i kantone, vjerovatno moguće nove srezove iz nekih prošlih vremena crtaju drugi po Vašingtonu, Londonu, Parizu, Berlinu i gdje sve ne?!

Zahvaljujem vam na razumijevanju.

Lijepi pozdrav!

Zagreb, 17.03.2014.godine                                                                    mr.sc.Kemal B.Bukvić
predsjednik Vijeća BNM GZ

 

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba podržava inicijativu da se:

GRADONAČELNIK GRADA ZAGREBA GOSP.MILAN BANDIĆ PROGLASI POČASNIM GRAĐANINOM GRADA SARAJEVA

Obrazloženje,

dipl.politolog Milan Bandić u više mandata je biran za Gradonačelnika Grada Zagreba, glavnog grada Republike Hrvatske, metropolom i središtem kulture i tradicije, srcem gospodarstva  i prometnog lidera regije, ugodnim za skladan život svih njegovih građana.                                                                                                                                           

Kao gradonačelnik, prvi među jednakima kako ima običaj sam naglašavati, već više od desetljeća, u svom iznimno vrijednom i plodnom, stvaralački osebujnom gradonačelničkom djelovanju, trudi se i bori, uspijeva postići da izvrsnost, konkurentnost i sigurnost zavlada ne samo gradskim, nego i mnogo širim područjem, slobodno možemo reči cijelom RH.                                                                                                                                     

Gradonačelnik Milan Bandić je sigurno najaktivniji i najuspješniji propagator multietničke, multivjerske, multikonfesionalne i multikulturalne slike Grada koji uspješno vodi, a sve sa željom da dosegne optimalnu ravnotežu ugodnog života i produktivnog rada koji su mu uvijek bili na prvom mjestu, bez obzira na recesiju koja pritišće sve građane. Nastoji da priroda i građani u Zagrebu žive skladno, ali u svakom njegovom kvartu, te u tu svrhu svakodnevno stiže obići i „najzabitije“ mjesne odbore, razgovarati s građanima o svakodnevnoj problematici, posjetiti bolesne, stare i nemoćne, sve koji su ostali bez posla, osigurati svaku vrst pomoći da bi građani koji prije svega spadaju u socijalnu kategoriju ipak živjeli život dostojan čovjeka. Istovremeno, zajedno sa svojim suradnicima, nastoji gostima i partnerima omogućiti optimalne uvjete poslovanja, a putnicima namjernicima otkriti  atribute kojima se naš Zagreb ponosi.                                                                                                                      

Naš gradonačelnik vrlo rado prihvata sve dobronamjerne savjete, sve nove vizije i ideje, podržava projekte koji su od značaja za pojedinu nacionalnu manjinu kao i većinski narod, svu svoju energiju svakodnevno bezrezervno posvećuje boljitku i razvitku Grada Zagreba.

Projekte koje Vijeće BNM GZ godinama realizira vezano za našu matićnu domovinu: Konvoj mladih bošnjaka i njihovih prijatelja za Srebrenicu, Dani bosanskohercegovačkog filma, Ultramaraton Vukovar-Srebrenica, Izložba „8372 nisu došli“, Dani bijele trake, obilježavanje Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH, kao i sve druge manifestacije i suradnju sa domovinom bezrezervno podržava na svaki mogući način.                                                            
Čest je gost na manifestacijama koje priređuju vijeće i druge asocijacije Bošnjaka GZ, korektno surađuje s gradonačelnicima Grada Sarajeva, vrlo često boravi u Sarajevu službeno ili neformalno, a naročito rado dolazi u vrijeme održavanja Sarajevo film festivala, jednostavno rečeno vrlo je drag gost svih sarajlija.                                                                     

POČASNI JE GRAĐANIN SREBRENICE već niz godina ….

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba apsolutno podržava inicijativu i traži da Gradsko vijeće Sarajeva na svojoj prvoj narednoj sjednici gradonačelniku Grada Zagreba dodijeli status „Počasnog građanina“ Grada Sarajeva.

Srdačan pozdrav!                                                                                   

mr.sc.Kemal B.Bukvić

predsjednik Vijeća BNM GZ

Zagreb, 17.01.2014.godine

Petar Glušica