Humanitarni Bazaar

Budite milostivi prema onima koji su na zemlji da bi prema vama bili milostivi oni koji su na nebesima.“ ( Tirmizi )

Humanitarni Bazaar

Da niti jedna osoba nije otok sam za sebe, danas su to djelom prisutnima pokazale i dokazale žene Medžlisa Islamske zajednice Zagreb. Doista, dvorana časnog hdž.Salima Šabića, bila je puna nekakve nove ljubavi, humanizma i prijateljstva. Naravno, tepsije svih velićina, nudile su svoje slatke i slane sadržaje, poznate albanske i bosanske i iranske i specijalitete svih drugih, svima koji dođoše kao dragi gosti ili ljubazni domaćini, sudionici ili posjetitelji. Dogovoreno vrijeme od 15:00 do 18:00 sati je prohujalo vrlo brzo. Dolepršaše u jednom trenutku nasmijane djevojke u bosanskim nošnjama, BKUD SEVDAH, te igrom i plesom oplemeniše nada sve plemenito druženje. Ponudile su žene i svoje rukotvorine, izrađene u radionici Vijeća žena…bilo je CD-a s iranskom muzikom. Svako stol je bio na poseban, topao i s ljubavlju uređen. Tamo negdje iza, smiješila su nam se poznata lica koja je bilo teško odbiti tako da su se tepsije i sve druge posude vrlo brzo praznile, a malene kasice su bile sve punije i punije halal novca.

Naravno, namjera ovakvog i sličnih bazaara koje su i ranije priređivale vrijedne članice Vijeća žena Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, je pleminita. Sva prikupljena sredstva bit će donirana Fondu za djecu samohranih roditelja. Zbog toga ne ćudi nemali broj onih koji su se samo prošetali dvoranom ostavljajući svoj prilog jednoj lijepoj priči. Vjerujemo da ovakvih i slićnih druženja nedostaje Zajednici, druženja na kojima nema bespotrebnih rasprava…sve se čini s osmijehom na licima. Svi smo bili i otičli zadovoljni i bar trunčicu sretniji u dubini svoje duše!

Možda nas već na narednom bazarru svojim lijepim izvođenjem sevdalinki iznenade Bulbulice ili Enes Kišević donese ljepotu Bosne i bosanskih topraka…ili će nas pitati zašto u Višegradu nema ni jedne džamije….a zapravo, sve se svodi na anegdotu iz naroda: U mangali ćumur, a ti trošiš šibicu i pripaljuješ. Kad neznaš čuvat svoje, kako ćeš bolan čuvati moje?….Hajmo mi to riješit. Kako? Pa eto, zadržat ćemo svu volju i radinost te za mjesec dana prirediti Bazaar posvećen djeci Gunje…ili Maglaja ili….nije važno kome i za koga, bit će nama samima prije svega lijepo i ugodno, bolje ćemo se upoznati, popiti pravu kafu i divaniti o koječemu što nas manje opterećuje……….Da, ovakva i slična dostojanstvena druženja su u funkciji kulta razuma i stabilne vjere, društvenog postojanja….pomoći će nam da još bolje pojmimo povijest, ali i sadašnjost Bosne koju toliko volimo, pa i relaciju Sarajevo- Zagreb-bijeli svijet…..

Kemal Bošnjak Bukvić

 

Petar Glušica