II. memorijalni dani „”Šefika Pezerovića”

II. memorijalni dani “Šefika Pezerovića”


Tuga se uselila u život moj, od kada si otišao

Plavi galebe moj, da braniš narod svoj.

Mislila sam tuga će potrajati kratko, da ćeš se brate vratiti ti,

Ali zlikovci te zarobili i mučki ubili.   Amira Hamzić

 

U subotu, 19. svibnja 2012.godine u prostorima Osnovne škole Žitnjak i Domu Mjesnog odbora održani su II. memorijalni dani Šefika Pezerovića. Dane  je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba u spomen branitelja Šefika Pezerovića i svih drugih branitelja koji su pali na oltaru domovine u stvaranju samostalnih država Republike Hrvatke i Bosne i Hercegovine.

 

Otvorenje Dana održalo se u jutarnjim satima, a otvorenju su prisustovali gdin Nikola Milin, načelnik Uprave za granicu ispred Ravnateljstva policije;  gdja Mirela Buterin ispred Ministarstva uprave; načelnik Policijske akademije , njegov zamjenik Dane Trkulja i viši inspektor Dalibor Sovilj;  socijalna radnica MUP-a gđa.Vesna Rosić Kauzlarić;  ispred Udruge Prvi hrvatski redarstenik gdin Blaženko Bilać i Rade Suša;  direktor OŠ Žitnjak Barun Tomislav; ispred Ministarstva branitelja Zdravko Jovanović; predsjednik UDVDRH pukovnik Bruno Čavić, gdin Marko Rašić predsjednik ogranka UDVDRH ZG;  IV.Policijska postaja Zagreb, načelnik Joso Žugaj; II.Policijska postaja Zagreb, PP Črnomerec-Susedgrad, načelnik Dražen Kralj;  predsjednik MZ Petruševec Damir Šurbek;  Alen ef.Kotorić vjeroučitelj u OŠ Žitnjak; predsjednik Vijeća RNM GZ Raman Raki Fazlievski  i Nedžatin Kamberovski;  Gradska četvrt Pešćenica-Žitnjak, predsjednik Vijeća Dragan Vučić; Sulejman Tabaković Ministarstvo uprave; Sabina Lović BKUD Sevdah Zagreb;  Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, Zdravko Lončar; ministar prometa Tuzlanskog kantona gdin Aziz Čačković; Karić Senahid i Lejlić Ferijad ispred Udruženja građana MZ Palanka, Brčko distrikt; branitelji i članovi bošnjačkih asocijacija iz Siska;  više vijećnika Vijeća BNM GZ sa predsjednikom Kemalom Bukvićem, te veliki broj gostiju iz raznih ministarstava, braniteljskih udruga i stanovnika Petruševca, Male Bosne, Kozari Boka, Kozari puteva i drugih okolnih naselja. Stigla je isprika iz Ureda Gradonačelnika koji je na službenom putu van Hrvatske, kao i Agan Velić dogradonačelnik Grada Siska.

Prisutnima, a bilo ih je podosta što je dokaz dobro pripremljenog projekta, obratili su se Kemal Bukvić, predsjednik Vijeća BNM GZ, gdja Mirela Buterina, Načelnik uprave za granicu Nikola Milin i Ministar tuzlanskog kantona gdin.Aziz Čačković koji je toplim riječima podvukao potrebu obilježavanja ovakvih događaja koje ne bismo trebali zaboravljati, prije svega zaradi bolje i svjetlije budućnosti generacija mladih koje stasaju od kako je zavladao mir u Regiji!

Vrijedi napomenuti da je cjelodnevni program otvaranja, kao i poslijepodnevni kulturno umjetnički program i više nego dobro vodila vrijedna studentica Selma Pezerović!

Da se podsjetimo, Šefik Pezerović je bio dragovoljac u ratu, djelatnik MUPa čije su vozilo hitne pomoći, zajedno sa ranjenim Šefikom i njegovim subojovnicima zaustavili četnici, nakon čega im se gubi svaki trag. Posmrtni ostaci Šefika s tragovima teškog mučeništva ekshumirani su 2000.godine. Pokopan je uz visoke vojne počasti iste te godine na zagrebačkom groblju Mirogoj!

Šefik Pezerović posthumno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i medaljom 1.hrvatskog redarstvenika od prvog predsjednika Franje Tuđmana, Redom Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana s posrebrenim i pozlaćenim pleterom, te činom samostalnog policijskog narednika! Šefikovo ime je uklesano na spomeniku koji su podigli policajci svojim poginulim kolegama na Črnomercu pred Policijskom postajom svakodnevno upozoravajući prolaznike da pokajanje ne umanjuje grižnju savjesti, odnosno da sve nije zapisano na kamenu!

Nakon polaganja cvijeća i vijenaca na spomeniku poginulim braniteljima u Petruševcu, u holu OŠ Žitnjak otvorena je izložba posvećena Šefiku Pezeroviću

Otac poginulog Šefika, Abdulah Pezerović, službeno je otvorio turnir u malom nogometu ispucavanjem lopte sa središta terena čime je službeno započelo  natjecanje, odnosno Dani Šefika Pezerovića . Sudjelovalo je osam ekipa:Policijska postaja Črnomerec, Policijska akademija, MNK Žitnjak, MNK Replay, Islamska gimnazija, Vijeće romske nacionalne manjine, MNK Polet iz Brčkog i MNK Labin iz Labina. U međuvremenu, u Društvenom domu „Petruševec“ otvoren je turnir u šahu i stolnom tenisu.

Natjecanje u stolnim tenisu vodio je Sakib ef.Kapić, a turnir djece Petruševca i okolnih kvartova otvorio je Amir Pezerović brat rahmetli Šefika. Natjecatelje je sokovima počastio Mc Donalds, a raznim kolačima i slanim grickalicama AZOS d.o.o. Tuzla. Nakon odigranog kup sistema, najbolji plasman postigao je evidentno najbolji i najuporniji stolnotenisač Marko Čorak, rođen 1998.godine u Velikoj Gorici! Drugo mjesto je osvojio Riad Muslimović, rođen 1998.godine u Beču, Austrija koji je sa obitelji doputovao da prisustvuje Danima Šefika Pezerovića, te treče mjesto Asmir Štrkonjić, rođen 1997.godine u Zagrebu. Svi su nagrađeni medaljama i zahvalnicama, te dresovima koje je darovao DŽANI PROMET, Zagreb. Raduje velika zainteresiranost mladih za stolnim tenisom tako da ostaje na nama da određen broj vijećnika i poznavatelja igre za zelenim stolom, organizira redovne tjedne treninge. Naravno, pomoć su voljni pružiti igrači i rukovodstvo STK Industrogradnja, Zagreb.

Natjecanje u šahu vodili su majstor Slavko Čarapović, Miralem Štrkonjić  i državni sudac Ivančić. Gosti šahovskog turnira bili su šahisti iz Siska i ŠK Brčko. Prvi potez povukla je bijelim figurama Amira Hamzić, sestra rh Šefika Pezerovića. Igrao se brzopotezni švicarki sistem u šest kola. Simpatičan međusobni odnos šesnaest šahista, njihovo povremeno zadirkivanje sa dosta pozitivne energije plijenio je pažnju prisutnih, gotovo više nego sam rezultat na pojedinačnim šahovskim ploćama. Nakon odigranih šest kola, gotovo svako svakog je dobio, ali u konačnici najbolji su bili : Ranogajec Vlado, Kuburaš Asim i  Prof.Šemso Tanković.

Šahovski klub HAŠK , na čelu sa gdin.Slavkom Čarapovićem, dao je veliki doprinos da turnir u potpunosti provedemo na visokoj razini kvalite na ćemu smo im iznimno zahvalni!

Zatvaranje Dana i početak kulturno-umjetničkog programa započeo je u popodnevnim satima. Ove godine pobjednik u malom nogometu je Policijska akademija, predvođena višim inspektorom Daliborom Soviljom koji je zajedno sa svojim predpostavljenim prisustovao cijelodnevnom programu. Drugo mjesto zauzeo je MNK Žitnjak, a treće mjesto Vijeće romske nacionalne manjine. U sklopu programa uručeni su im pehari i zahvalnice.

Ispred Vijeća BNM GZ publici se obratio predsjednik Kemal Bukvić, a ispred  gostiju obratio se gdin. Aziz Čačković, ministar turizma i prometa u Tuzlanskom kantonu, Bosna i Hercegovina koji je i prošle godine sa cijelom obitelji i više prijatelja prisustvovao Danima Šefika Pezerovića na čemu smo mu kao organizatori iznimno zahvalni! Gdin.Čačković jednostavno je postao dio događanja i obilježavanja nesretne pogibije/ubistva Prvog hrvatskog redarstvenika Šefika Pezerovića tako da vjerujemo da će obitelj Čačković i naredne godine biti dio tima koji se brine i nastoji da Dani budu što kvalitetnije organizirani! Program je svojim dolaskom uveličao saborski zastupnik, gdin Nedžad Hodžić, koji se biranim riječima obratio nazočnima, a dvije najbolje plasirane momčadi malonogometnog turnira, Policijsku akademiju i MNK Žitnjak, kao i najboljeg strelca turnira Rubelj Vladu i najboljeg golmana Hukanović Midheta, odlučio je počastiti večerom. Zatim je voditelj projekta Asim Hamzić uručio novčani bon/iznos 1000 KN od skupljenih kotizacija djevojčici Almi Bajrić iz Petruševca oboljeloj od paralize.

Kulturno-umjetnički program kome je prisustovao i kamerni zbor i orkestar „Bosana“ Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju pod umjetničkim vodstvom dirigenta profesora Fuada Ahmetspahića, svojom pjesmom posvećenom prerano izgubljenom bratu otvorila je Amira Pezerović natjeravši suze na veliku većinu prisutnih. Gosti su bili u prilici uživati u izvedbi stare bosanske pjesme u izvedbi  gdje Zdenke Ahmetspahić, gdina Ede Pavišića i akademskog slikara Donata Orlića, koji je spojio slikarstvo i glazbu. Umjetnički program obogaćen je dolaskom kulturno-umjetničkog društva Šeher Palanka iz Brčkog koji su izveli kolo „Bulbul ptica“ i splet Muslimanskih bosankih kola. Šeherce su dugotrajnim aplauzom nagradili prisutni zahvalivši im se na taj način njihovoj dobroj igri i gostovanju u našem Gradu.

Nakon programa gosti i organizatori nastavili su se družiti na domjenku u prostorima OŠ Žitnjak.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba posvetilo je 19.05. sjećanju na Šefika Pezerovića, na preko 20 000 Bošnjaka branitelja sudionika Domovinskog rata te posebno na 1100 poginulih Bošnjaka branitelja, ali i na sve hrvatske branitelje koji su svojim životima osigurali budućnost i nezavisnost  suverene Republike Hrvatske. U Programu rada za svaku narednu godinu vijećnici i svi drugi zainteresirani moći će naći svoje mjesto u realizaciji projekta ili će biti gosti onih koji Dane kvalitetno i korektno pripreme!

I ne zaboravite, oni koji su umrli oni nisu mrtvi, oni su živi samo ih mi ne vidimo!

 

Asim Hamzić i Kemal B.Bukvić

Iva