II.ULTRAMARATON MIRA VUKOVAR – SREBRENICA

Vijeće BNM GZ je na 9.sjednici održanoj 12.02.2013.godine prihvatilo projekt II.ULTRAMARATON MIRA VUKOVAR – SREBRENICAu spomen na žrtve Vukovara i Srebrenice u dužini od cca 227 km od 07. – 10.07.2013.godine i sredstva planirana za realizaciju istog.

Dana 04.06.2013.godine održan je prvi radni sastanak s maratoncima koji će će sudjelovati u II.Ultramaratonu: Mladen Hodak i Duško Štrbac iz Zagreba, Mirsad Veladžić iz Daruvara i Elvir Rakipović iz Osijeka, sva četvorica hrvatski državljani i hrvatski branitelji. Cilj organizatora je da se trčanjem maratona ožive sjećanja na sve nevino stradale tokom zadnjeg rata, odnosno da se otvori mogućnost trćanja maratona Srebrenica – Vukovar tokom studenog kada se obilježava Dan sječanja na Vukovar. Dugoročno, sportskom manifestacijom, željeli bi otvoriti mogućnost konkretnije suradnje dva grada i sportskih saveza dvije prijateljske i susjedne države. Istovremeno se otvara mogućnost suradnje i drugih gradova /Vinkovci, Brčko, Janja, i Zvornik/ koji će biti domaćini maratoncima i pratnji, kao i povečanje broja maratonaca kad maraton postane tradicionalan. Posebna želja organizatora je da maraton protekne u najboljem redu, bez ikakvih ispada, te da se maratoncima tokom trčanja prikljući određen broj trkača iz mjesta kojima prolazi trasa, da neće biti nikakvih zdravstvenih problema maratonaca, da će mediji korektno pratiti i izvještavati o Ultramaratonu, da će maratoncima i pratnji u mjestima odmora biti priređen korektan doček te da će biti ostvarena mogućnostntradicionalnog dugogodišnjeg trčanja maratona u oba smjera u prigodnim danima, stim da tim maratonaca bude multinacionalan i multikonfesionalan.

Vrijedi napomenuti da su isti maratonci istrčali i I.Ultramaraton.

Sastanku su pored pomenutih maratonaca prisustvovali: Zijad Kazić, Sebina Sejkić, Ekrem Bićirović i Kemal Bukvić. Na telefonskoj liniji je bio Mirza Šabić koji je preuzeo obavezu razgovora s nadležnim u Uredu Predsjednika zbog pokroviteljstva Predsjednika Josipovića. Svi zajedno smo bili za varijantu da ponovo pokušamo privoliti jednog maratonca Srpske nacionalnosti iz BiH da trči maraton ili bar dionicu od Brčkog do Srebrenice. Potrebno je osigurati maraton u dogovoru s Ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova, a zaduženje su prihvatili Sebina i Kemal. Ekrem je prihvatio obavezu osiguranja smještaja i ostalog u Srebrenici, dogovora s Radio Drinom da kao i prošle godine prati maraton, s FTV/Salih Brkić da takođe prate maraton i s mladima iz Srebrenice koji bi se od Bratunca priključili maratoncima. Kemal će obaviti telefonske razgovore s Gunjom, Janjom i Zvornikom, Duško i Elvir će ispitati mogućnost da se maratonu priključi jedan maratonac iz Srbije, a Zijo će razgovarati s Senadom Orašćaninom da se priključi grupi na sljedećem sastanku. Nužno je formirati Medijsku grupu koja bi trebala da kontaktira i pošalje informacije svim medijima. Za Medijsku grupu su predloženi: Sandi, Sebina, Asim i djevojke iz BKUD Sevdah: Sabina, Ermina i Džana…Elvir se već pobrinuo da imamo popis vitamina i ostalog što je potrebno trkačima za oporavak organizma, razgovarat će s jednim motorističkim klubom iz Osijeka da dođu na ispračaj na Ovčaru, Kemal će razgovarati s motorističkim klubom Golubica iz Vukovara, a Sebina će pripremiti dopis za Nedžada Hodžića u vezi doniranja majica……

Naravno, još niz drugih obaveza smo ravnopravno podijelili iako ostaje posebna obaveza dostavljati informacije medijima i na web stranicu vijeća….te kvalitetno riješiti problem masera na kom inzistiraju maratonci…..

Na sljedećem sastanku za tjedan dana sumirat ćemo urađeno i nastaviti s rješavanjem postojećih problema tako da bismo na vrijeme sve potrebne predradnje odradili.

mr.sc.Kemal B.Bukvić

Petar Glušica