IV.ULTRAMARATON VUKOVAR – SREBRENICA

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba četvrtu godinu organizira

Ultramaraton mira Vukovar – Srebrenica

Želja nam je da na taj način doprinesemo gradnji mira između dvije susjedne i prijateljske države, odnosno u cijeloj Regiji. Ove godine smo već otvorili 1.Memorijalni maraton Srebrenik – Kapija/Tuzla s tim da će start na godinu biti na mostu u Orašju koji povezuje Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Trčanjem i druženjem ćemo miriti, opominjati da se ovakvo što nigdje i nikome više ne smije dogoditi.

Pokrovitelj Ultramaratona po prvi put je Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a supokrovitelji su Gradonačelnik Milan Bandić i Ministar branitelja Fred Matić.

Gradonačelnik Milan Bandić kao dugogodišnji maratonac apsolutno i u svakom segmentu podržava maratonce i cijeli tim na njihovoj 240 km dugoj trci. Dabome, i ove godine će sa svojim suradnicima doći u Potočare i odati pijetet nedužno pobijenim stanovnicima Podrinja. Njemu uz bok je ministar Matić obzirom da trče uglavnom branitelji. Nadamo se da će i Predsjednica do godine u svom protokolarno gustom rasporedu naći vremena da porazgovara s maratoncima, odnosno cijelim timom kojem je njena podrška u svakom slučaju dobro došla.

Maratonci startaju sa Ovčare u nedjelju 06.07. u 9 sati. Prvu dionicu trči 8 maratonaca: Duško Štrbac,Zagreb, Elvir Rakipović,Osijek, Doc.dr.sc.Dražen Ćućić, Osijek, Robert Kasumović,Osijek, Branimir Keler,Osijek, Borna Kovačić,Osijek, Domagoj Šeremet, Vukovar, Alen Čokić,Županja a prvih desetak km istrčat će i dr.sc.Andreja Rakipović,Osijek.

Cijeli Ultramaraton će istrčati četvorica trkača: Štrbac-Rakipović-Ćućić-Kasumović.

Naravno, ispratit će nas predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na čelu s brigadirom Markom Miličevićem, predstavnici Grada Vukovara na čelu s Vjekoslavom Karaulom stručnim savjetnikom za branitelje, izaslanik ministra branitelja Miroslav Josić i mnogi drugima.

I ove godine će se priključiti motoristi Vukovara i Vinkovaca, motorističkog kluba „GOLUBICA“ koji će pratiti maratonce od Spomen groblja do izlaska iz Vukovara, a zatim do Vinkovaca gdje će cijeli tim prespavati.

Maratonci prolaze kroz Bošnjake i Gunju koji su nedavno poplavljeni, a prate ih motoristi kluba „CVELF“ do graničnog prijelaza…… zatim Distrikt Brčko do Janje, odmor i druženje s gostoljubivim domaćinima, pa Janja – Zvornik i odmor u Karakaju kod našeg prijatelja Đile,  ranom zorom Zvornik- Bratunac gdje nam se priključuje grupa djece, da bi oko 12 sati 10.07.bili u Potočarima, odnosno Srebrenici.

U Srebrenici će nas dočekati načelnik Ćamil Duraković sa svojim suradnicima, predstavnici islamske zajednice i naravno, Majke Srebrenice iz svih udruženja.

Maratonci 11.07. prisustvuju dženazi pobijenim srebreničanima kad polažu cvijeće, te obilježavanju dvadesetogodišnjice GENOCIDA. Nakon cjelodnevnog programa vraćamo u Osijek i Zagreb.

 

mr.sc.Kemal B.Bukvić

 

 

 

 

 

Petar Glušica