IZVJEŠTAJ VI. konvoj mladih Bošnjaka RH i njihovih prijatelja “DA SE NIKAD NE ZABORAVI” Zagreb-Srebrenica, 25.-27.5.2012.

U realizaciji konvoja pored Vijeća BNM GZ sudjelovalo je Vijeće BNM ZŽ i druga Vijeća i predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u RH.

Konvoj su prije svega sačinjavali mladi i ostali iz različitih obrazovnih, političkih i kulturoloških sredina. U konvoju je sudjelovalo deset autobusa. Ove godine u konvoju su sudjelovali mladi iz Zagreba, Siska, Karlovca, Sl. Broda, Osijeka, Rijeke, Buja, Buzeta, Pule, Raše, Labina, Dubrovnika, Zagrebačke županije, Gunje.

Kratak sadržaj aktivnosti:

Ovo je jedan od najznačajnijih projekta VBNMGZ i isti se uspješno realizira već šest godina.

Sudionici Konvoja:

U realizaciji konvoja pored Vijeća BNM GZ sudjelovalo je Vijeće BNM ZŽ i druga Vijeća i predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u RH.

Konvoj su prije svega sačinjavali mladi i ostali iz različitih obrazovnih, političkih i kulturoloških sredina. U konvoju je sudjelovalo deset autobusa. Ove godine u konvoju su sudjelovali mladi iz Zagreba, Siska, Karlovca, Sl. Broda, Osijeka, Rijeke, Buja, Buzeta, Pule, Raše, Labina, Dubrovnika, Zagrebačke županije, Gunje.

Pored ostalih sudionika  u VI konvoj su se uključili: Islamska gimnazija “Dr. Ahmed Smajlović” Zagreb, IX. gimnazija Zagreb,VII. gimnazija Zagreb, OŠ Žitnjak, Oš Lovre pl. Matečića, profesor Klasične gimnazije Zagreb i SŠ Ivan Švear Ivanić Grad, studenti Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, SDP- forum mladih, predstavnici talijanske nacionalne manjine Grada Zagreba, znanstvenici Instituta za povijest iz Zagreba. Zatim, kulturno-umjetnička društva: BKUD “Sevdah” Zagreb, makedonsko KUD “Krste Misirkov” Zagreb, hrvatsko KUD “Graničari” iz Gunje, KUDB “ Srma” Buje, FS “Merak” iz Raše, “Češka obec” Bjelovar.

Prikaz aktivnosti u realizaciji VI Konvoja:

Na dan ispraćaja Konvoja ispred Islamskog centra u Zagrebu prisustvovali su predstavnici iz političkog , islamskog i kulturnog života  grada Zagreba i RH: muftija Ševko ef. Omerbašić, g. Esad Suljić,  savjetnik ministar Ambasade BiH u Zagrebu, g. Nedžad Hodžić, saborski zastupnik, g. Davor Bernardić , predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, gospođa Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Ambasador Turske u HR Burak Özügergin, Elizabeta Knorr, Služba za promicanje ljudskih prava, odnosa za nacionalne manjine i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, Vlado Horina, Skupština Zagrebačke županije.

Prisutnima se su se obratili Kemal Bukvić, muftija Ševko ef. Omerbašić, g. Esad Suljić, g. Nedžad Hodžić, g. Davor Bernardić , gospođa Jelena Pavičić Vukičević.

Konvoj je krenuo u popodnevnim satima sa osam autobusa i stigao u Tuzlu u Behram-begovu medresu oko 23 sata. Sutradan poslije doručka konvoju su se pridružili autobusi iz Dubrovnika i Gunje,a posjetitelji konvoja su stigli u Potočare oko 11 sati.

Konvoj je u potpunosti realiziran prema predviđenom planu i programu.  U Memorijalnom centru Potočari Hasan Nuhanović je održao sat povijesti za sudionike konvoja, održani sastanci sa studentima Srebrenice i majkama Srebrenice i vjerski program. Prije kulturno-umjetničkog programa održan je defile sudionika priredbe  u narodnim nošnjama kroz Srebrenicu. U Domu kulture u Srebrenici u okviru manifestacije „ Dani Srebrenice 2012. godine“održan je kulturno-umjetničkom program u kojem su sudjelovali :BKUD”Sevdah” Zagreb, MKUD “Krste Misirkov” Zagreb, KUD “Graničari” iz Gunje, KUDB “ Srma” Buje, FS “Merak” iz Raše, “Češkaobec” Bjelovar, Plesni klub “Flamenco” Tuzla, Bošnjački klub “Sevdah” iz Austrije i KUD “Vaso Jovanović” iz Srebrenice,

Po završetku  programa VI Konvoj se uspješno vratio za Zagreb i stigao u jutarnjim satima 27.5.2012. godine.

Pomoć u realizaciji konvoja:

Velik doprinos kao i svake godine do sada dala je Behram – begova medresa u Tuzli koja je osigurala smještaj i doručak za sve sudionike Konvoja. A poseban doprinos dao je Jonuz Idrizi koji je kao i do sada za učesnike konvoja osigurao 400 lunch paketa. Svoj doprinos realizaciji Konvoja dali su:, g. Mersad Berber, Vijeća i predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u RH,  Mtg-topgraf Velika Gorica,KDBH Preporod  i BKUD Sevdah.

Postignuti cilj,značaj i rezultati VI konvoja:

Ovo je jedan od najznačajnijih projekta VBNMGZ  I predlažem Vijeću da nastavi sa realizacijom ovog projekta, jer u isti je uključen veliki broj sudionika, konvoj je prije svega multinacionalan  sa različitim kulturama i omogućava svim sudionicima da se informiraju na licu mjesta o genocidu koji  je počinjan u zaštićenoj zoni Srebrenica,

Osnovni cilj je širenje istine o najvećem genocidu u poslije ratnoj Europi, slanje poruke svim strukturama društva u Evropi i svijetu  da se tako nešto nikada, nigdje i nikome ne dogodi. Ovim konvojem i dolaskom sudionika iz Republike Hrvatske želi se uliti nada i podrška povratku Bošnjaka u njihov napaćeni grad, a samim time da se potiče vjera u opstanak na tim  prostorima.

Da konvoj ima veliki značaja govori posjeta prilikom ispraćaja značajnih političkih ličnosti Grada Zagreba I Zagrebačke županije kao I predstavnika Islamske zajednice iz RH. Također važno je napomenuti veliki interes  mladih iz RH za odlaskom u Srebrenicu i Potočare. Šesti konvoj  je dobio na značaju i velikom medijskom praćenju kako hrvatskih tako i bosanskohercegovačkih medija. I ovom prilikom zahvaljujem se svim vijećnicima koji su sudjelovali u realizaciji  konvoja i koji su odvojili svoje vrijeme i posjetili Srebrenicu i Potočare.

I u konačnici rezultat ovog projekta je da istinu o genocidu u Srebrenici i BiH šire ne Bošnjaci, građani druge države, a da se uspjelo u namjeri govore iskrena pisma i razmišljanja sudionika konvoja.

Ovim konvojem omogućena je donacija Asocijaciji studenata u Srebrenici od 12 Eura, 52,90 KM i 4007,5 Kn, sredstva su prikupljena prodajom cvjetića kao simbola stradanja Srebreničana i svih žrtava u BiH, cvjetić je prodavan sudionicima konvoja po simboličnoj cijeni od 12, 00 Kn.

Međutim, moram istaknuti nezadovoljstvo angažmanom vijećnika u pripremi i sudjelovanju u konvoju. Nažalost taj posao se sveo na nekoliko vijećnika. U VI konvoju je sudjelovalo od 25 samo pet vijećnika (Pezerović E, Hamzić A, Kulenović S, Bukvić K, i Bećirović Ekrem), postavlja se pitanje čiji je ovo projekt da li Vijeća ili nekolicine vijećnika. Ovo je pitanje koje zaslužuje jednu temeljitu analizu gdje se nameće opravdano razmišljanje zašto smo se kandidirali na izboru za članove vijeće.

 

U Zagrebu. 1.6.2012.

Voditelj projekta:

mr.sc. Ekrem Bećirović

Iva