Mudrost ostaje u pozadini da bi vidjela…

Društvo u kojem se tradicija pretvara u kult, osuđuje

sebe na stagnaciju, a društvo koje hoće da živi od pobune

protiv tradicije, osuđuje sebe na uništenje. L. Kolakowski

Da svi pripadamo globalnom svijetu bez obzira na nacionalnost, rasu ili religijsko opredjeljenje vrlo dobro je pokazalo druženje u prostorijama Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod u subotu 15.ožujka, ul.Grada Vukovara 235. s početkom u 10 sati. Neki bi rekli, neuobićajeno da se traži stolica više na Skupštini, bilo čijoj. Ipak, mnogi su stajali jer sve raspoložive stolice, njih 60, bile su zauzete. Niko se nije žalio, nikome nije bilo teško stajati.

Skupštinu je vrlo znalački vodio iskusni Faris Nanić čije izbivanje zbog radnih obaveza, rad u Bosni na cesti C5, se i te kako osjetilo u životu i radu Bošnjaka GZ. Nakon par uvodnih rečenica, Faris je za Radno predsjedništvo predložio Filipa Mursela Begovića, Mehmeda Kečevića i sebe što su delegati jednoglasno prihvatili. Zatim je predložio članove pojedinih tijela Skupštine što su delegati takođe jednoglasno prihvatili.

Predsjednica Verifikacijske komisije Midheta Ibrahimpašić je konstatirala da su prisutna 53 delegata, da bi za desetak minuta taj broj bio 60.

Na prijedlog Farisa delegati su jednoglasno prihvatili Poslovnik o radu Skupštine…

 

Skupštinu su toplim riječima zaželjevši uspješan rad pozdravili prof.dr.Sead Berberović, predsjednik BNZH, dr.Gzim Redžepi, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb i mr.sc.Kemal B.Bukvić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Riječ je zatim dobila simpatična i svima draga Amina Nanić koja je vrlo stručno i koncizno pojasnila Prijedlog izmjene i dopune Statuta Društva. Većinom glasova delegata, prihvaćene su ponuđene izmjene Statuta.

Faris je zatim dao riječ Predsjedniku Društva mr.sc.Sendu Naniću koji je u jednom temeljitom i detaljnom izlaganju upoznao prisutne o aktivnostima Društva tokom njegovog trečeg mandata. “Ovaj put s najviše ponosa podnosim izvještaj. Ostvareni rezultati u ovom izbornom mandatu kako kvalitetom i značajem, tako i obimom, ali i financijskom i vremenskom disciplinom, nikada nisu bili bolji. Stoga izvještaj započinjem izrazom velike zahvalnosti voditeljima i nositeljima aktivnosti, članovima glavnog i nadzornog odbora, svim aktivnim članovima te svima koji su naše programe podržavali i u njima, vjerujem, uživali. Recesiji i kontinuiranom slabljenju fondova usprkos, mi ostvarujemo društveno sve relevantnije programe. Oni nalaze sve širu podršku u organizacijskom, pa i financijskom smislu. Na mnogim smo novim adresama stekli trajne prijatelje“ podvukao je Nanić ne želeći nikoga izostaviti, zaboraviti bilo čiji doprinos kvalitetnom i prepoznatljivom radu Društva. Nastavio je izdanjem „Zašto tone Venecija – bošnjačko pjesništvo od 1990. do naših dana“ autora Ervina Jahića i nagradi na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu 2013. kada je Društvo osvojilo nagradu za izdavački pothvat godine….Behar je takođe dobio 2010., izdano je sedan knjiga s vrlo relevantnim temama i autorima od čega je tri naslova otkupilo Ministarstvo kulture RH. Vrlo lijepo je u tim trenutcima bilo biti član Društva, ponositi se sa svim onim što je u proteklom periodu urađeno. Otvorena je internetska stranica behar.hr, Journal je potvrdio poziciju najrelevantnijeg društveno-političkog mjesečnika Bošnjaka u HR, dječji Zvrk teatar vrlo umješno vodi dramski umjetnik, autor i pedagog Rusmir Agačević, BULBULI koji predstavljaju sevdah na suvrenen i široko prihvatljiv način koje vrlo stručno vodi maestro Ismet Kurtović, mnogi simpoziji, Amina Nanić je prihvaćena za člana Savjeta za ljudska i prava nacionalnih manjina Pučkog pravobranitelja, konačno će prostorije Preporoda uz pomoć Vijeća BNM GZ i Veleposlanstva Republike Turske u ZG biti uređene, planirane su kandidature za EU fondove….i na kraju, Glavni odbor je predložio kandidaturu Ervina Jahića za novog predsjednika Preporoda, te listu kandidata za sva tijela Društva vjerujući onima koji su se dokazali svojim radom, ali na vama je da svojim izborom donesete konačnu odluku, da ukažete povjerenje onima koji su po vama to povjerenje zaslužili.

Mehmed Kečević je zatim podnio Izvještaj Nadzornog odbora. Potom je uslijedila rasprava o izvještajima u kojoj su sudjelovali Filip Mursel, Midheta, Kemal Nanić najstariji član Društva i Senad, nakon čega su delegati izvještaje usvojili jednoglasno.

Senad Nanić je sve prisutne vrlo detaljno upoznao sa svim predloženim kandidatima. Delegati su predložili par novih kandidata, ali samo je jedan, Edis Felić, prihvatio kandidaturu.

Faris je zamolio da svi delegati vrate listiće jer će nakon što budu urađeni, dobiti nove s predloženim izmjenama. Nakon izbora, u Predsjedništvo su ušli: Azra Abadžić Navaey, Sena Kulenović i Senad Nanić. Novi članovi Glavnog odbora su: Rusmir Agačević, Edib Ahmetašević, Remzija Hadžiefendić Parić, Azra Garankić, Ismet Kurtović, Ismet Isaković, Ajka Tiro Srebreniković, Midheta Ibrahimpašić i Edis Felić. Članovi Nadzornog odbora u narednom mandatu su: Sadžida Đendžo, Mehmed Kečević i Sabina Abdurahmanović.

Kako se i očekivalo, povjerenje svih delegata je dobio Ervin Jahić, Predsjednik u narednom periodu.

Ervin se biranim riječima obratio prisutnima, zahvalio na povjerenju i ukratko predstavio svoju viziju rada Društva, potrebu suradnje s drugim bošnjačkim asocijacijama i Islamskom zajednicom, osvrnuo se na međusobnu toleranciju i razumijevanje koje nas sve zajedno vode k boljitku, profinjen proces komunikacije između nas krhkih pojedinaca koji je nužan a koji trenutno nije na zadovoljavajućoj razini….Mudrost ostaje u pozadini da bi vidjela, da bi bila svjedokom našeg zajedničkog uzdizanja Društva, da nas nema, ali da smo na okupu..kako zapisa Mevlana Dželaludin Rumi, zbog ovog će se kralja svaka vojska žrtvovati, jer tek je zajednica ljudi izvor spasa i milosti.

Neka nam bude slobodno dodati, svaki čovjek, nesumnjivo, mora imati nekakve korijene!

 

Dino Subašić

Kemal B.Bukvić

Petar Glušica