Nagrađeni projekti iz Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 2 april 2008 — Tri projekta iz Bosne i Hercegovine su nagrađena za izvanredne rezultate i učinak na prvom godišnjem natjecanju Svjetske banke na temu “Poboljšanje života ljudi u regiji Evropa i Centralna Azija”.

Nagrađeni projekti su:

1.      Projekat obnove kulturne baštine koji je pomogao obnovu Starog mosta i starog grada u Mostaru; 

2.      Projekat lokalnih inicijativa (mikrofinancije) koji je omogučio pristup financijskim uslugama za klijente sa niskim prihodima i mikropoduzetnike kako bi pokrenuli i razvili svoje poslovanje i

3.      Projekat upravljanja čvrstim otpadom koji financira uspostavu šest regionalnih deponija u Bosni i Hercegovini te u okviru kojeg je do sada očišćeno i uklonjeno 145 divljih odlagalista smeća. Sva tri projekta su dizajnirana i sprovedena u partnerstvu između vlasti u BH i Svjetske banke.

“Čestitam našim partnerima u Bosni i Hercegovini za uspješan dizajn i sprovođenje ova tri projekta izjavio je Shigeo Katsu, Podpredsjednik Svjetske banke za region Evropa i Centralna Azija. Ovo priznanje uspjeha u poslijeratnoj obnovi zemlje je značajno u trenutku kada se Bosna i Hercegovina okreće novim izazovima na svom putu ka Evropskoj Uniji.

U okviru ovog natjecanja Svjetske banke dodijeljeno je 19 nagrada za 22 projektne aktivnosti širom Evrope i Centralne Azije a izbor je vršio žiri Svjetske banke.  Pobjednički projekti se ističu svojim rezultatima i stvarnim učinkom, kao i predanošću za pračenje i evaluaciju rezultata. Ovi projekti dokazuju vrijednost inovativnosti, dobrog sprovođenja i održivosti.

Pomenuto takmičenje će se održavati svake godine u cilju obilježavanja pozitivnog utjecaja projekata i programa u regionu Evrope i Centralne Azije.

admin