OBILJEŽAVANJE MJESECA RAMAZANA I RAMAZANSKOG BAJRAMA

Obilježavanje mjeseca Ramazana i ramazanskog Bajrama
-Zagreb, 3-6. studeni 2005. –

Na sjednici održanoj 10. rujna 2005. vijećnici su jednoglasno donijeli odluku da Vijeće samostalno ili u suradnji sa nekom od bošnjačkih asocijacija na prikladan način obilježi mjesec Ramazan i Ramazanski bajram. Početak Ramazana, odnosno prva mukabela i teravija bile su 3. listopada 2005., a Ramazanski bajram 3. studenog 2005. tako da je bilo dovoljno vremena da se predložene aktivnosti, odnosno programi, kvalitetno pripreme i korektno realiziraju.

Prvi program
Prvi program se odnosio na brigu vijećnika za starije i socijalno ugrožene muslimane Grada Zagreba, posebno one koji poste, tako da je na račun Islamskog centra uplaćen iznos koji je pokrio 200 iftara. Zaduženi za kontakte i realizaciju ovog programa bili su: Zijad Kazić i Kemal B. Bukvić.

Drugi program:"Osmijehnimo se Bajramu"
Drugi program pod nazivom "Osmijehnimo se Bajramu" pokazao je ljubav i razumijevanje vijećnika za najmlađe džematlije zagrebačkog džemata. Vijećnici su, svjesni činjenice da se unutar aktivnosti bošnjačkih asocijacija nedovoljno pažnje poklanja djeci, nakon iznesenih prijedloga jednoglasno prihvatili program suradnje Vijeća i Islamske zajednice Zagreb, a u cilju obilježavanja Ramazanskog bajrama. Naravno, priskočili su i članovi UBBDRH Ogranak Grada Zagreba tako da su djeca konačno došla na svoje.
Program je realiziran 3. studenog 2005. u 17 sati, u Amfiteatru Omladinskog kluba IC Zagreb. U realizaciji kulturno-zabavnog dijela programa nastupili su: Dječji zbor Islamskog centra pod budnim okom Fatime Hasanović kao moderatorice, kazališna predstava "Zeko traži mamu" koju su vrlo profesionalno izveli glumci Lutkarske scene "I. B. Mažuranić" iz Zapruđa pod rukovodstvom ravnatelja Saše Gregurića i na kraju je naš dobri Antimon djeci, uz povremene skečeve i razne dosjetke, uručio slatke paketiće.
Važno je naglasiti da je dvorana bila puna i da su djeca bila oduševljena izvedenim programom. Još kad su na kraju darovani i paketićima, dječjoj sreći nije bilo kraja. Nadati se da će djeca imati još ovakvih prilika da se malo provesele i od srca nasmiju. Za realizaciju programa utrošeno je 8 000 kn. Vrlo uspješno program su realizirali: Zijad Kazić i Kemal B. Bukvić

Treći program: "Bajramski koncert"
Treći program "Bajramski koncert" vrlo je uspješno realiziran 4. studenog 2005. u 19 sati u Dvorani Studentskog centra, Savska 25. U kulturno-zabavnom programu koji je oduševljeno pratila i čestim aplauzom nagrađivala publika u skoro punoj dvorani u koju stane 1100 gledalaca, sudjelovali su:
– "Arabeske" – zbor Islamske zajednice
– "Bulbuli" – ženski zbor KDBH Preporod
– "Ansambl narodnih igara, pjesama i običaja Bošnjaka" sa solistom Enesom Melkićem
– "El – Fatih" – zbor iz Ilijaša
– Nedžad Salković kao poseban gost večeri.

Koncertu su prisustvovali čelnici svih bošnjačkih asocijacija na čelu sa muftijom Ševkom ef. Omerbašićem, kao i pozvani gosti. Mali problem za organizatore predstavljala je činjenica da je u isto vrijeme u restoranu "Servus" u Prečkom bilo Bajramsko sijelo u organizaciji UBBDRH, tako da je dio čelnih ljudi asocijacija u određenom vremenu napustio dvoranu i preselio se u Prečko. Svakako bi to
ubuduće trebalo uskladiti, ako je to ikako moguće, termine održavanja kulturno-zabavnih programa da se više ne desi da u isti dan i isto vrijeme imamo dvije priredbe. Malo nas je da bi se sami svojom ne koordinacijom na određeni način " razbijali"! Ipak se pokazalo, iako je bilo određenih sumnji, da je dobro što je iznajmljena veća dvorana jer svi prostori sa kojima raspolažu Bošnjaci Zagreba bili bi premali da prime zainteresirane. Za realizaciju programa bili su zaduženi: Sena Kulenović, Zijad Kazić i Kemal B. Bukvić.

Četvrti program: Bajramski domjenak za omladinu
Odlučeno je da se za Bajram omladini organizira švedski stol u prostorijama Medrese uz kulturno – zabavni program u Omladinskom klubu koji će kreirati sami omladinci. Vjerojatno je to bila, do sada, najposjećenija zabava mladih. Mladi su bili vrlo zadovoljni suradnjom sa Vijećem i naravno svojom zabavom, tako da i u buduće treba razmišljati o organizaciji sličnih zabava. Naravno, u suradnji sa OKM-om, Islamskom zajednicom i drugim zainteresiranim asocijacijama. Za realizaciju programa bili su zaduženi: Sebina Sejkić i Zijad Kazić.

Peti program: sportski susreti limača i pionira
Dobra je bila odluka vijećnika VBNMGZ da se ove godine organizira i sportsko natjecanje mladih Bošnjaka (djece od 7 do 15 godina ). Igrači su najvećim dijelom bili iz NK "Nur" i NK "Zelengaj" na čijem igralištu mladi nurovci inače igraju svoje prvenstvene utakmice. Natjecanje je proteklo u fer i sportskoj borbi, sa dosta htijenja i želje mladih za pobjedom. Tokom odigravanja utakmica nije bilo nikakvog nesportskog ponašanja, dapače, bila je to krasna prilika da se djeca još više međusobno upoznaju i da se sklope nova poznanstva i prijateljstva. Bilo bi dobro da vijećnici i ubuduće u svojim planovima i programima imaju u vidu organizacije sličnih natjecanja. Potrebno je istaći vrijednog i korektnog sudiju Mehmedaliju Smajića koji je sve utakmice, na radost djece i voditelja momčadi, fer odsudio na čemu se toplo zahvaljujemo jer to nije prvi put da Smajić besplatno sudi. Naravno, za samo natjecanje kupljeni su novi dresovi, gaćice, štucne, mreža za loptu i kapice.
Kupljenu opremu će mladi nurovci koristiti na natjecanjima tokom sljedeće sezone. Za provedbu programa bili su zaduženi: Zijad Kazić i Kemal B.Bukvić

Pripremili: Zijad Kazić i Kemal B.B

admin