Odluka da Bandić ostane počasni građanin Srebrenice mišljenje političkih elita, ne Srebreničana

Odluka da Bandić ostane počasni građanin Srebrenice mišljenje političkih elita, ne Srebreničana
SARAJEVO – Odluka da gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ipak, ostane počasni građanin Srebrenice, nije želja građana naše opštine, nego mišljenje pojedinih političkih elita koje na daljinski upravljaju Srebrenicom, rekao je za Vijesti.ba načelnik Opštine Ćamil Duraković.

Naglasio je da juče nije prisustvovao sjednici Skupštine opštine (SO) Srebrenica, na kojoj je klub odbornika SDA i Stranke za BiH tražio da se sa dnevnog reda  povuče tačka o stavljanju van snage skupštinskih odluka o proglašavanju Milana Badnića i gradonačelnika Inđije u Srbiji Gorana Ješića počasnim građanima opštine Srebrenica. Prošle sedmice odbornici SDA i Stranke za BiH tražili su da se Bandiću oduzme titula počasnog građanina Srebrenice zbog njegove izjave za Al Jazeeru, kojom se založio za uspostavljanje trećeg entiteta u BiH…
“Nisam prisustvovao sjednici zbog sastanka sa predstavnicima firme iz Slovenije. Manje se bavim politikom, a više ekonomijom. Povlačenje tačke o stavljanju van snage odluke kojom se Bandić proglašava počasnim građaninom Srebrenice, demonstracija je političke moći pojedinaca iz SDA, kojom se pokazalo da odbornici u Skupštini ne misle svojom glavom, nego da dobijaju instrukcije po političkoj liniji”, kategoričan je Duraković.

Titula počasnog Srebreničanina dodijeljena je Bandiću još 2009. godine, na prijedlog vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Uz Bandića, ovaj je naslov tada zaslužio i Ješić.

Načelnik Srebrenice u izjavi za naš portal pojašnjava da lično nije predlagao niti dodijelio status počasnog građanina Srebrenice Milanu Bandiću, budući da se to desilo 2009. godine.

“Nažalost, mi danas nosimo taj teret”, dodaje Duraković.

Razočaran je, kako ističe, ponašeanjem odbornika koji su dobili legitimitet građana.

“Svi pojedinačno misle da je odluku o oduzimanju titule očasnog građanina trebalo oduzeti gradonačelniku Zagreba, ali je, očito, princip stranke jači a oni su lojalni članovi te političke opcije”, navodi načelnik Srebrenice.

U razgovoru za naš portal, Duraković je pozdravio sporazum o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo iz Republike Srpske na općim izborima u oktobru, koji su potpisali predstavnici devet stranaka – Demokratske fronte BiH, Hrvatske stranka prava, Posavske stranke, Saveza za bolju budućnost, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Stranke demokratske akcije, Stranke dijaspore, Socijaldemokratske unije i Stranke pravde i povjerenja.

“Ova lista može promijeniti politički kurs ne samo u RS, nego i u BiH. Dobro je što je ta šansa prepoznata”, ocijenio je on.

Podsjetio je da je Koalicija “Prvi mart” kroz inicijativu “Glasaću za Srebrenicu” bila inicijator nove ideje i koncepta u RS.

“To je politička borba protiv onih koji negiraju i minimiziraju genocid u Srebrenici. ‘Prvi mart’ je pokrenuo inicijativu da se na izborima ove godine ujedinje sve probosanske stranke i one koje ne negiraju genocid u borbi protiv sistema koji to svakodnevno čini. Drago mi se da se tu nalaze i tri hrvatske stranke. Očito je prepoznata mogućnost da jedna takva koalicija može dobiti više legitimnog uporišta kako u Narodnoj skupštini RS, tako i u Parlamentu BiH”, zaključio je Duraković.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Petar Glušica