Politika

Politika

Presude Beari i ostalima govore i o karakteru rata u BiH

Presude koje su 30.1. u Haaškom sudu izrečene visokim oficirima bivše VRS izazvale su različite reakcije u udruženjima žrtava proisteklih iz proteklog rata. Eksperti tvrde da presude pojašnjavaju i karakter rata u BiH.

Bh. ogranak Društva za ugrožene narode očekivao je presude koje će potvrditi postojanje “udruženog zločinačkog poduhvata”, kaže za Deutsche Welle predsjednica Društva Fadila Memišević. Vujadin Popović i Ljubiša Beara proglašeni su krivima i potvrđena im je doživotna kazna zatvora za genocid i udruženi zločinački poduhvat, dok je Dragi Nikoliću potvrđena kazna zatvora od 35 godina za pomaganje u genocidu.

 

Ljubiši Beari je potvrđena kazna za djelo genocida

 

“Ove kvalifikacije su jako važne. Manje je važna dužina zatvorske kazne, jer kakva god ona bila neće vratiti ubijene Srebreničane. Međutim, količina iznesenih činjenica izuzetno je značajna za buduće generacije, za historiju BiH. Sigurna sam da će te činjenice omogućiti da u BiH konačno dođe do suočavanja sa prošlošću kako se ovakvi zločini više nikada ne bi ponovili. Količina činjenica koja je izrečena pri čitanju presude je tako velika da obesmišljava svako negiranje genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u BiH, odnosno u Srebrenici”, kaže Fadila Memišević.

Genocid ne može počiniti pojedinac

Ona dodaje da se sada više ne može govoriti o “pojedinačnoj odgovornosti”. “Genocid, kao zločin kojim se jedna etnička grupa nastojala istrijebiti sa određenog prostora, nije mogao biti počinjen u kućnoj radinosti niti ga je mogao počiniti pojedinac. Presudom je tako potvrđeno da su u zločinu genocida učestvovale društvene snage, policija i vojska. To je bio udruženi zločinački poduhvat. I do sada smo imali pojave minimiziranja, tabuiziranja genocida, ali se o tome, zahvaljujući i ovakvim presudama, ne može polemizirati”, kazala je Fadila Memišević.

Hatidža Mehmedović

 

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović nije zadovoljna presudama koje su izrečene oficirima bivše VRS. “Samo je za dvojicu izrečena presuda da su počinili genocid, a šta je sa ostalima? Vinku Pandureviću i Radivoju Miletiću su smanjene kazne. Šta je sa onima koji se nikada neće suočiti s pravdom? Šta ćemo sa Srbijom koja je oslobođena odgovornosti za genocid i ratne zločine u BiH? Šta ćemo za zločince koji se prijevremeno puštaju na slobodu i koji mlade generacije uče da se zločini isplate? Vjerovali smo Haškom sudu, ali ove su presude katastrofalne”, kaže Hatidža Mehmedović.

Masovna grobnica u blizini Srebrenice

Udruženi zločinački poduhvat i vojno-politička odgovornost

Presuda Beari i drugim oficirima bivše VRS koja je izrečena danas u Haagu “baca svjetlo” i na karakter rata u BiH 1992-1995. godine, smatra direktor sarajevskog Istraživačko-dokumentacijskog centra Mirsad Tokača.

Vujadin Popović

 

“I ove presude potvrđuju da je rat u BiH imao i genocidnu namjeru, što znači da se jedna etnička, vjerska grupa nastojala uništiti, trajno eliminirati sa određenog prostora. Presudom su te namjere okvalificirane i kao udruženi zločinački poduhvat, a udruženi zločinački poduhvat nije poduhvat pojedinca, nego grupe. Pred Haaškim sudom se vode još dva izuzetno važna procesa. To su procesi protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, što podrazumijeva i političko-vojnu dimenziju zločina počinjenih u BiH”, kaže Tokača za Deutsche Welle.

Za veliki dio javnosti u Republici Srpskoj (RS) presuda Beari i ostalima je “politički čin kojim se odgovornost za zločine prebacuje isključivo na leđa srpskog naroda”, navode u udruženjima iz RS-a.

Presudu je komentirao i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić. “I ja dijelim mišljenje da je Haaški sud jednostran i da njegova uloga neće doprinijeti smirivanju situacije. Najbolje bi bilo da taj sud što prije okonča rad, jer nije ispunio ono što se od njega očekivalo”, rekao je Ivanić.

Petar Glušica