Posjeta Odbora za nacionalne manjine Skupštine Grada Zagreba Vijeću BNM GZ

U skladu s ranijim dogovorom članovi Odbora za nacionalne manjine Skupštine GZ, na čelu s predsjednikom Danom Špicerom posjetili prostorije Vijeća BNM GZ i zadržali se skoro tri sata u vrlo ugodnom, konstruktivnom i korektnom razgovoru. Uz predsjednika g.Špicera u delegaciji su bile gđa.Bogdanka Srdić Vulpe i tajnica gđa.Ljiljana Maštruko Medek.

Goste su dočekali domaćini na čelu s predsjednikom vijeća mr.sc.Kemalom B.Bukvićem, podpredsjednicima Prof.dr.Remzijom Hadžiefendić Parić i mr.sc.Senadom Nanićem,  predsjednikom Odbora za informiranje vijeća Dinom Subašićem, vijećnicom Senom Kulenović i najstarijim vijećnikom Mujagom Mehićem, te tajnicom vijeća Sebinom Sejkić. Zbog ranije preuzetih radnih obveza, izostali su zamjenik predsjednika vijeća dr.Merzuk Žunić, podpredsjednici vijeća Aldijana Bešić i Sandi Planinčić, te vijećnici: Mirza Šabić, Melida Bešić, Edib Ahmetašević, prof.Azra Abadžić i mr.sc.Ekrem Bećirović.

 

Djelokrug rada Odbora za nacionalne manjine bazira se na razmatranju pitanja u vezi s ostvarivanjem prava nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu, razmatranju i predlaganju mjera za unapređivanje položaja nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu, te razmatranju prijedloga odluka i drugih akata kojima se uređuju pitanja od značenja za nacionalne manjine u Gradu Zagrebu, što ih Gradskoj skupštini predlažu vijeća i predstavnici nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu i drugi ovlašteni predlagatelji, te daje Gradskoj skupštini svoja mišljenja i prijedloge.

Odbor je već obišao sva vijeća i predstavnike. Ovo je prvi put da su se članovi jednog ovakvog ili sličnog tijela „spustili u bazu“ tokom tri mandata vijeća želeći čuti izravno od predstavnika nacionalnih manjina koji ih to problemi pritišću i u jednu ruku se ćine nerješivim, gdje oni kao Odbor mogu pomoći? Naravno, nakon uvodne riječi predsjednika vijeća Bukvića, g.Dan Špicer je temeljito govorio o radu Odbora, o razgovorima s predstavnicima drugih nacionalnih manjina i problematici s kojom se susreću posebno naglasivši problem predstavnika koji još uvijek nemaju pravnu osobnost…….G.Špiceru se pridružila gđa.Srdić Vulpe koja je oduševljeno pozdravila projekt vijeća Dopunska nastava iz matematike, fizike i engleskog obećavši da će isti predložiti vijeću srpske nacionalne manjine čiji je član. Nakon što su Sena i prof.Remzija članove Odbora upoznale s projektom Darivanje novorođene bošnjačke djece, nisu krili zadovoljstvo jednim ovakvim projektom koji je zapravo svojevrsna ulaznica u obitelji Bošnjaka. Naravno, darovali smo im knjige s napomenom da će za koji dan biti gotova i druga knjiga koja je vezana za isti projekt San u bešu, uroci pod beše uz koju ide i CD s dječijim uspavankama. Senad je gostima približio niz mega projekata koje vijeće realizira više godina i više mandata, posebno naglasivši Konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja, Dane bosanskohercegovačkog filma, Ultramaraton Vukovar-Srebrenica i Memorijalne Dane Šefika Pezerovića….Dino je govorio o Odboru koji vodi te o Danima bijele trake i Susretu mladih Zagreba i Srebrenice, a Mujaga se više posvetio radu Odbora za financije i općenito o financiranju vijeća te zakonskim aktima koje je nužno ispoštovati. Kemal je na kraju podvukao da je vijeće tokom 2014. od prijavljenih 27 projekata u potpunosti odradilo 22, jedan projekt u suradnji s NK NUR-om je odrađen polovićno obzirom da se odrađuje i tokom prva dva mjeseca 2015.godine te da za tekuću godinu koja je izborna, vijeće planira odraditi niz dobrih projekata, počevši sa Savjetovanjem: Bošnjaci Grada Zagreba na putu razumnih promjena, kojim radno obilježavamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Naravno, upoznao je goste s Koordinacijom Bošnjaka Grada Zagreba i Koordinacijom Bošnjaka RH koje nisu uspjele saživjeti, dobrom suradnjom s udrugama Bošnjaka i svim nacionalnim manjinama GZ i RH, te da je predložio gđi.Elizabeti Knor da zajedno s g.Željkom Zaninovićem takođe obiđu sva vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Grada Zagreba i na licu mjesta se upoznaju s tekučom problematikom pojedinih manjina……zahvalio se gostima na posjeti i pozvao ih da se malo osvježe.

Naravno, uz sokove i sve ostalo, razgovori su neformalno nastavljeni……..ali se dosta vremena posvetilo predstojećim manjinskim izborima za koje se uglavnom samo nagađaju mogući termini, ali još uvijek nema konkretnog datuma. Najizgledniji je zadnji tjedan u maju ili prvi tjedan u junu, što naravno ne mora biti točno. Zajednička želja je da i tokom narednog mandata, Odbor za nacionalne manjine Gradske skupštine Grada Zagreba nastavi sa ovakvim sastancima/druženjima s predstavnicima svih nacionalnih manjina. Obzirom da im mandat teče, g.Dan Špicer je obećao da će praksa, koja se pokazala vrlo dobrom, biti nastavljena i u suradnji s narednim mandatima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Mr.sc.Kemal B.Bukvić

Petar Glušica