POZIV NA KONCERT AKCUS-a “SELJO” IZ SARAJEVA

U organizaciji Folklornog ansambla Zagreb-Markovac, iz Zagreba, i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, održat će se koncert Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo“, 12.04.2008.g., subota, u dvorani Doma HV-a u Stančićevoj ulici br. 4, s početkom u 19.30 sati, pod nazivom „Pokraj grada Sarajeva“ kao svojevrsna promocija bosansko-hercegovačke kulture.

Sudionici programa bit će Akademski ansambl tradicionalnih igara i pjesama (plesni i vokalni sastav), orkestar „Bentbaša“, vokalni ansambli „Prijatelji“ i „Corona“, te Folklorni ansambl Zagreb-Markovac, kao domaćin. U sklopu koncerta pod pokroviteljstvom Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba održat će se i revija tradicijskog odijevanja u BiH, gdje će se pored nekoliko najljepših originalnih bošnjačkih nošnji iz fundusa Posudionice, te samog AKCUS-a Seljo, predstaviti i nošnje Hrvata u BiH.

Ansambl „Seljo“, iako amaterski, zahvaljujući svom vrhunskom izvođačkom nivou, može se svrstati uz bok ponajboljim profesionalnim ansamblima na teritoriju bivše Jugoslavije. O kvaliteti izvedbe svjedoče i brojna priznanja i nagrade koje su osvojili na mnogim međunarodnim i domaćim festivalima i smotrama. U privitku Vam šaljemo i kratku povijest AKCUS-a Seljo.

Članovi ansambla Seljo će u Zagrebu gostovati 3 dana, a na koncertu će izvesti neke od svojih najboljih koreografija,  koje će zasigurno osvojiti srca i gledatelja u Zagrebu, kao što to čine diljem svijeta. Stoga Vas pozivamo da popratite ovaj nesvakidašnji događaj. Karte po cijeni od 30 kn u pretprodaji možete rezervirati pozivom na br. tel. 091/578-0730 (Iva) ili na e-mail: ivauljanic@mail.inet.hr ili kupiti na dan koncerta na ulazu u dvoranu po cijeni od 40 kn

 

Molimo da nam se javite čim prije kako bi na vrijeme rezervirali svoje ulaznice.

S poštovanjem,

Za FA Zagreb-Markovac
Iva Uljanić

 

Program koncerta

AKCUS “SELJO” i FA “ZAGREB-MARKOVAC”

Zagreb, 12.04.2008. godine

I DIO

 1. AKCUS “SELJO”-       Gradske igre iz Sarajeva                         
 2. FA “ZAGREB-.MARKOVAC” – “Evo kuće, evo i avlije”, pjesme i plesovi  bosanske posavine
 3. AKCUS “SELJO” – Igre iz Kreševa                                                    
 4. AKCUS “SELJO”         – orkestarski intermezzo                                  
 5. AKCUS “SELJO”    Sefardski motivi iz  starog Sarajeva Image
 6. FA "ZAGREB-.MARKOVAC" – Podravski svati

II DIO

 1. AKCUS “SELJO” –      Kolo “ANTERIJA”      
 2. AKCUS “SELJO”       vokalna grupa
 3. FA “ZAGREB-.MARKOVAC” –  revija narodnih nošnji BiH           
 4. AKCUS “SELJO” –      Malovaroške pjesme i igre                                          
 5. FA “ZAGREB – MARKOVAC” –           Zagorski drmešari
 6. AKCUS “SELJO”         – vokalni ansambl “Prijatelji” 
 7. AKCUS “SELJO” – Igre iz šire okoline Sarajeva

Image

KRATKA POVIJEST ANSAMBLA „SELJO“ IZ SARAJEVA

Usporedno sa osnivanjem Univerziteta u Sarajevu, u rujnu 1949. godine, osnovano je Studentsko KUD "Slobodan Princip Seljo" Sarajevo, sa folklornom i zborskom sekcijom kao prvim vidovima studentskog kulturno-umjetničkog angažmana. Namjera je bila organizirano omogućiti studentima priliku za akademsko iskazivanje talenta u području kulturnog i umjetničkog amaterizma. S vremenom, "Seljo" raste, sazrijeva, dobija zgradu – Sloge. Od Studentskog preko Akademskog i Univerzitetskog KUD-a, prerasta u Akademski kulturni centar Univerziteta u Sarajevu.

"Seljin" Ansambl narodnih igara i pjesama njeguje specifičan izraz estetskog poimanja izvornih narodnih igara, pjesama i običaja, kombiniran sa stiliziranim narodnim plesom. Bosanskohercegovačko i južnoslovensko područje na raskršću civilizacija, plodno je tlo za ovakvu vrstu njegovanja kulturne baštine. Počeo je djelovati 1949. kao prva sekcija u "Selji", da bi 1953. postao Ansamblom narodnih igara i pjesama.

Već više od pola stoljeća Ansambl plijeni pažnju majstorstvom igračke vještine i plesačkom disciplinom. U pojedinim periodima rada teško je bilo odrediti gdje je tu granica između amaterizma i profesionalizma. Vrhunski izvođački nivo učinio je da Ansambl postane jedan od najboljih u bivšoj Jugoslaviji, uz bok profesionalnim ansamblima Lado (Zagreb), Kolo (Beograd), Tanec (Skopje), Šota (Priština). Plesni koraci i figure razigrane mladosti cijeloga Ansambla i pojedinih solističkih točaka, plijene zavidnim nivoom izvedbe i efektno djeluju na gledateljstvo.

Brojna putovanja oduvijek su privlačila sve one koji su uz igru i pjesmu željeli osjetiti čar turneja i druženja. Tisuće učenika, studenata, akademskih građana, radnika, bili su članovi ovog "Seljinog" ansambla.

 Image Prvi koncert održan je u Sarajevu davne 1954. godine, a iste je godine Ansambl počeo nastupati i u drugim krajevima BiH. Nastupalo se u Livnu, Glamoču i Bugojnu, a prva inozemna turneja došla je 1957. godine. Ansambl se predstavio na "Cvijetnom festivalu" u Ženevi.

Od tada se nižu koncerti, bilo ih je oko 2.000, i sudjelovanja na raznim prigodnim manifestacijama sa oko 200 izvedbi. Ansambl je gostovao na 4 kontinenta u 25 zemalja svijeta, pred oko 1,8 miliona gledatelja, ne računajući ogromni televizijski auditorij. Brojna su gostovanja diljem Njemačke, Italije, Francuske, Austrije, Švicarske, Poljske, Švedske, Norveške, Danske, Velike Britanije, Grčke, Libije, Rumunije, Iraka, Alžira, Tunisa, Azerbejdžana, Rusije, Mađarske, Turske, Španjolske, Cipra, Monaka, Andore, USA, česta gostovanja po gradovima Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, programi za inozemne turiste u Sarajevu, učestvovanje na svim značajnijim smotrama, festivalima, univerzitetskim manifestacijama, nastupi za vrijeme XIV ZOI, zajednički nastupi sa bratskim univerzitetskim i akademskim ansamblima u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, humanitarni koncerti.

O kvaliteti izvedbe svjedoče zaista brojna priznanja i nagrade za osvojena prva mjesta na međunarodnim i domaćim festivalima i smotrama.

U stvaranju imidža Ansambla sudjelovali su istaknuti etnokoreolozi, etnomuzikolozi, skladatelji i scenski umjetnici.

admin