Poziv svim probosanskim snagama na mirne proteste ispred Konzulata BiH, 27. februara, u Chicagu

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) poziva sve građane BiH u SAD koji su ogorčeni ponašanjem konzula Pećanca, kao i odlukom NS RS, da bojkotuju sve konzularne usluge ovog konzulata i time pošalju jasnu poruku da ne prihvataju Branka Pećanca kao diplomatskog predstavnika države Bosne i Hercegovine.

KBSA osuđuje odluku narodne skupštine Republike Srpske da opozove odluku predsjedništva BiH za smjenu konzula Pećanca u Chicagu poslije njegovih neprihvatljivih izjava na proslavi Dana RS u ovom gradu. Brane Pećanac je prekršio diplomatske protokole i poslao poruku nesprskim građanima BiH da on ne može biti njihov predstavnik jer je organizovao skup gdje su se javno veličali Ratko Mladić i Radovan Karadžići ponosno govorio o svom učešću u ratu koji je rezultirao u genocid nad Bošnjacima i progon stotine hiljada Bošnjaka s područja manjeg entiteta. Predstavnici srpskog naroda u BiH su još jednom pokazali svoje licemjerstvo i bezobrazluk jer nastavljaju da primaju velike plaće u funkcijama države BiH, od iste države protiv koje se svakodnevno bore i nastavljaju s velikosrpskom nacionalističkom politikom.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike će zajedno sa svojim partnerskim organizacijama učestvovati u protestima ispred Konzulata BiH u Chicagu i zahtijevati od Konzula Pećanca da podnese ostavku jer je izgubio povjerenje većinskog broja građana koji žive na ovom području Sjedinjenih Američkih Država. Ovom prilikom pozivamo sve građane BiH koji su ogorčeni njegovim ponašanjem i odlukom skupštine RS da bojkotuju sve konzularne usluge ovog konzulata i time pošalju jasnu poruku da više ne prihvatamo Branka Pećanca kao našeg diplomatskog predstavnika.

Ova odluka također pokazuje da jedino kroz svoje predstavnike unutar Narodne Skupštine tzv. Republike Srpske možemo zaštiti svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i zaustaviti ismijavanje državnih institucija i vrijeđanje žrtava genocida. Zbog toga je od vitalnog nacionalnog interesa svih patriota Bosne i Hercegovine da prijave svoje prebivaslište i boravište u tzv. Republici Srpskoj, registruju se za oktobarske izbore, i insistiraju od pro-bosanskih političkih stranaka da formiraju zajedničku listu čime bi se osigurala platforma za mijenjanje odnosa ovog manjeg entiteta prema državi Bosni i Hercegovini.

KBSA Služba za Odnose s Javnošću

Petar Glušica