ROBERT TOMIĆ ZUBER U DOKUKINU I POČETAK DISTRIBUCIJE DOKUMENTARCA ‘MILA TRAŽI SENIDU’

Kontakt: Inja Korać, koordinatorica Dokukina (

 

inja@restarted.hr, 091/767.88.26)


 

ROBERT TOMIĆ ZUBER U DOKUKINU I POČETAK DISTRIBUCIJE DOKUMENTARCA ‘MILA TRAŽI SENIDU’

  

Robert Tomić Zuber u četvrtak u Dokukinu razgovara s publikom / Tjedan nakon službene premijere, ‘Mila traži Senidu’ igra samo u Dokukinu / Pogledajte i njegov prošli film ‘Slučajni sin’ //

 Četvrtak 25.11. u Dokukinu Croatia rezerviran je za filmove poznatog HTV-ovog novinara Roberta Tomića Zubera. U 21.00 h, samo tjedan dana nakon službene hrvatske premijere, kino distribuciju počinje njegov najnoviji dokumentarac ‘Mila traži Senidu’, a nakon projekcije možete razgovarati s autorom.


U 19.00 sati možete pogledati Zuberov prvi nagrađivani dokumentarac ‘Slučajni sin’ koji je napravio zajedno s redateljem Tomislavom Mršićem. U ovom vrlo intimnom filmu, autor se bacio u zamršenu potragu za svojim biološkim roditeljima.


I ‘Mila traži Senidu’ priča je o potrazi. Početkom 90-ih u selo Caparde u Bosni i Hercegovini ušle su srpske snage, a 50 mještana ubijeno je ili je nestalo. Isto se mislilo i za tada devetomjesečnu Senidu Bećirović, no ona je udomljena u imućnoj beogradskoj obitelji Janković i do 2008. je živjela pod novim imenom – Mila Janković. Nakon što joj je otkriven identitet, odlučila je otputovati u Bosnu razjasniti ‘svoj put’, te pokušati pronaći majku i oca. No ništa nije onako kako je očekivala…


Film je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio Human Rights Award, a nedavno je prikazan i na prestižnom Dok Leipzigu u Njemačkoj. Hrvatsku pretpremijeru imao je na Liburnia Film Festivalu u kolovozu, a službenu premijeru 17. studenog u kinu Europa.
Od 25. studenog na programu je Dokukina Croatia u Zagrebu, a nakon toga i drugim hrvatskim kinima. Ovaj tjedan film možete pogledati u Dokukinu i u petak 26.11. u 19h, u subotu 27.11. u 21h i u nedjelju 28.11. u 19h.Film je nastao u produkciji Maxima filma iz Zagreba u koprodukciji sa Propeler filmom (Hrvatska), SCCA / Pro.ba (Bosna i Hercegovina), Baš čelik (Srbija), Vertigo / Emotion (Slovenija), i HRT-om.


Robert Tomić Zuber rođen je 1976. u Puli. Već 14 godina radi kao novinar i urednik u hrvatskim tiskovinama, na radiju i televiziji. Posljednje četiri godine novinar je na HRT-u i uglavnom se bavi socijalnim i humanitarnim temama.Zuber je do sada režirao dva dokumentarna filma: 2001. godine ”Na stanici u Puli”, dokumentarni  zapis o trodnevnom boravku i humanitarnom koncertu Đorđa Balaševića u pulskoj Areni, ujedno i prvom koncertu Đorđa Balaševića u Hrvatskoj nakon rata. Godine 2007. režira dokumentarni film ”Slučajni sin” koji je ujedno i njegova autobiografska priča o životu u udomiteljskoj obitelji i borbi s državnim ustanovama i njihovom nedjelotvornošću. Autor je dva puta nagrađivan nagradom Marija Jurić Zagorka, godišnjom novinarskom nagradom Hrvatskog novinarskog društva.


Veselimo se vašem dolasku,

Lijepi pozdrav,


Inja Korać

koordinatorica Dokukina Croatia
091 767 88 26

admin