Saopćenje povodom odluke Suda BiH kojom su osumnjičeni za ratne zločine u Rogatici pušteni na slobodu

Saopćenje povodom odluke Suda BiH kojom su osumnjičeni za ratne zločine u Rogatici pušteni na slobodu

Kao glas preživjelih žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima od kojih su mnogi porijeklom iz Rogatice, izražavamo ogorčenje odlukom Suda Bosne i Hercegovine kojom su Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radović, Ilija Vukašinović  i Miloš Vukašinović  nedugo nakon hapšenja pušteni na slobodu.

Odbijajući prijedlog Tužioca da se osmorici osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti odredi jednomjesečni pritvor, Sud Bosne i Hercegovine je povrijedio žrtve agresije i genocida, narušio proces istine i pravde i posebno poljuljao svoj ugled kao pravne instance.
Oni koji su počinili najokrutniji zločin protiv žene, zločin silovanja, oni koji su ubijali, oni koji su uništavali svaki trag bošnjačke historije, kulture, tradicije i duhovnosti, oni koji su izvršili agresiju i genocid ne mogu se braniti sa slobode. Njihova sloboda treba biti određena i omeđena veličinom i strahotom njihovih zločina.
Ovom odlukom Sud Bosne i Hercegovine ne samo da ponižava žrtve agresije i genocida, već i šalje izuzetno negativnu poruku povratnicima u enititet Republika Srpska koji su sve više dikriminirani i čija ljudska prava i slobode se sve više ugrožavaju.
Posebno upozoravamo da je nedopustivo da na slobodi ostane Rajko Kušić, koji se krije u Srbiji, čije zločine protiv čovjeka i civilizacije je, pored ostalih, dokumentovao Avdo Huseinović u svojoj knizi  « Dželati naroda mog ».
Pozivamo Sud Bosne i Hercegovine da ozbiljno preispita svoju odluku koja šteti istini i pravdi, i samim tim miru, suživotu, toleranciji, prihvatanju, poštovanju i priznavanju drugog i drugačijeg u Bosni i Hercegovini. Pozivamo političke organe Bosne i Hercegovine i posebno bošnjački politički establišment da hitno urgiraju da se ispoštuje potpisani sporazum o saradnji između Bosne i Hercegovine i Srbije, te da  Srbija isporuči optuženog Rajka Kušića, komandatna rogatičke brigade, i Vinka Bojića, upravnika logora “Rasadnik” u Rogatici, gdje je vršeno masovno sistematsko silovanje, ubijanje, ponižavanje i drugi najstrašniji, ljudskom umu nepojmljivi zločini.
Potpisnici saopćenja
Prof. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
Mr. Hamdija Čustović
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Mr. Sanja Seferović-Drnovšek
Direktor Bosanko američkog insituta za genocide i edukaciju
Prof. dr. Senadin Lavić
Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Preporod, Sarajevo
Prof. dr. Smail Čekić
Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu
Murat Muratović
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini

Petar Glušica