Saopćenje povodom veličanja zločina agresije i genocida na dočeku zločinca Momčila Krajišnika na Palama

Saopćenje povodom veličanja zločina agresije i genocida na dočeku zločinca Momčila Krajišnika na Palama
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Momčila Krajišnika za učestvovanje u udruženom zločinaćkom poduhvatu u kojem je izvršen zločin širokih razmjera ubijanja i progona Bošnjaka, bosanskih Hrvata i drugih nesrba u 37 općina u Bosni i Hercegovini. Zločinac Krajišnik je bio na istaknutom položaju u rukovodstvu bosanskih Srba. Bio je član Savjeta za nacionalnu bezbjednost, proširenog Predsjedništva “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”, Glavnog odbora Srpske demokratske stranke Bosne i Hercegovine i Skupstine bosanskih Srba, čiji je također bio predsjednik. Zločinac Krajišnik je proglašen krivim za progone, istrijebljenja, ubistva, deportacije i prisilno premještanje nesrpskog stanovnistva. Zločinac Krajišnik je prisiljavao srpski narod u Sarajevu da napusti glavni grad Bosne i Hercegovine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je presudio da je Krajišnik igrao ključnu ulogu u udruženom zločinaćkom poduhvatu, čiji je cilj bio nasilno smanjenje procenata bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u Bosni i Hercegovini.
Odluka predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodora Merona da usvoji Krajišnikov zahtjev da bude prijevremeno oslobođen, poslije dvije trećine odslužene kazne, navodeći da je pokazao spremnost na rehabilitaciju, te sama ceremonija za doček zločinca na Palama, veličanje zločina agresije i genocida i falsifikovanje hostije su jedni od največih uvreda za žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima. To je težak udarac istini o zločinima i zločincima i pravdi za žrtve zločina, ne samo u Bosni i Hercegovini, već u čitavom svijetu.
Puštanje zločinca Krajišnika, o kome Ričard Holbruk, bivši ambasador Sjedinjenih Američkih država u Ujedinjenim Nacijama kaže: „Krajišnik je bio jedan od dvojice najviših rukovodilaca (sa Karadžićem) separatističkih, rasističkih, smrtonosnih ljudi koji su počeli rat u Bosni i Hercegovini. Njegovim hapšenjem je uklonjen najistaknutiji javni protivnik mirovnog procesa u Bosni i Hercegovini. Krajisnik je rasista, on je separatista i on podržava ubice”, na prijevemeno slobudu predstavlja veliki rizik za vračanju pomirenja i ponovno uspostavljanje procesa prihvatanja, priznavanja, poštovanja i tolerisanja drugog i drugačijeg na kojima se zasnivao ali i treba ponovo zasnivati bitnost i bitisanost bosanskohercegovačkog društva, odnosno egzistencija čovjeka i civilizacije u ujedinjenoj Evropi i Svijetu.
Odluka Teodora Merona je svojevrsna nagrada za idejne tvorce i izvršioce agresije i genocida i ne doprinosi miru u povjerenju u Bosni i Hercegovini, regionu, Evropi i Svijetu. Ova odluka samo nastavlja degradaciju rada ove značajne internacionalne pravne institucije, čijom degradacijom se degradira međunarodno pravo i poredak i tako ugrožava mir i stabilnost u svijetu. U to ime, izražavajući jednoglasnu volju sjevernaoemričkih Bošnjaka od kojih su večina preživjele žrtve i potomci žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, pridružujemo se zahtijevu organizacije “Majke Srebrenice”, koje su uputile zahtjev sa šest hiljada potpisa generalnom sekretaru Ujedinjenih Nacija Ban Ki-moonu da preispita ulogu predsjednika Međunarodnog krivičnog sudu za bivšu Jugoslaviju, Teodora Merona. Smatramo da je on u više navrata pokazao pristrasnost u određenim predmetima, te da je vršio pritisak na druge suce. Od Ujedinjenih Nacija očeujemo da će preispitati ulogu Teodora Merona i da će učiniti sve da preispita njegove postupke kako bi vratili ugled Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, ali i kako bi Ujedinjene Nacije vratile svoj ugled koji je ozbiljno narušen sramnom ulogom u agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini.
Američki i kanadski Bošnjaci dižu svoj glas protiv ovakvog načina slavljenja zločina na Palama i zajedno sa svojim organizacijama poručuju da će se svim sredstvima boriti protiv legalizacije rezultata agresije i genocida.
Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK)
Hamdija Čustović
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
Sanja Drnovšek- Seferović
Direktor Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju (BAGI)

Petar Glušica