SREBRENICA 1995 -2024 – Mimohod sjećanja i svjetlosna projekcija cvijeta „Sjećanje“

SREBRENICA 1995 -2024 – Mimohod sjećanja i svjetlosna projekcija cvijeta „Sjećanje“

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici organizira Mimohod sjećanja i svjetlosnu projekciju cvijeta „Sjećanje“ – SREBRENICA 1995 -2024 koji će se održati u srijedu, 10. srpnja 2024.

Masovno ubojstvo 8.372 srebreničkih dječaka i muškaraca  koji su u nekoliko dana srpnja 1995. godine ubijeni u Srebrenici popraćeno je masovnim egzodusom, silovanjima i nasilnim deportacijama ostatka bošnjačkog stanovništva Srebrenice i Podrinja.

Nezapamćeni pokolj civilnog stanovništva koji je, po intenzitetu ubijanja i vremenskom okviru događaja, jedna od najvećih tragedija koja se odigrala u srcu Europe na pragu 21. stoljeća pred međunarodnim sudovima označen je kao genocid – najteži zločin u međunarodnom pravu ili zločin svih zločina.

Mimohod sjećanja kreće u 20:30 sati od Trga bana Josipa Jelačića do Zagrebačkih fontana (Ulica Hrvatske bratske zajednice) koje će ovom prigodom biti prigodno osvijetljene cvijetom Srebrenice Sjećanje“ (južni plato, uz križanje sa Slavonskom avenijom).

Cvijet „Sjećanje“ koji je nikao iz bola predstavlja simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Bijela boja latica predstavlja stradanje nevinih ljudi, zelena boja u središtu cvijeta predstavlja nadu a 11 latica simbolizira dan tragedije, 11. srpanj 1995.

Pozivamo Vas da se pridružite obilježavanju sjećanja na žrtve zločina Srebrenice i Podrinja i odamo počast srebreničkim žrtvama a njihovim preživjelim obiteljima pokažemo da nisu same.

 

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba