SVATKO OD NAS STVARA SVOJU POVIJEST

DJECA DJECI

Povodom Kurban Bajrama u Kongresnoj dvorani IC Salim Šabić, održana je tradicionalna priredba za djecu “DJECA DJECI”.Organizatori priredbe su bili Bošnjačko kulturno  umjetničko društvo SEVDAH,Zagreb, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Medžlis islamske zajednice Zagreb.

U prvom dijelu programa nastupio je dječiji hor pod ravnanjem mualime Lamije Alili i Alme Srebreniković. Najmlađa djeca su bez imalo treme otpjevala četiri horske pjesme i svojim veselim i slobodnim nastupom zadivila prepunu dvoranu djece i roditelja koji su ih nagradili dugotrajnim aplauzom.Da bi sve proteklo od početka do kraja kako valja, neprimijetno su se brinuli dr.Muhidin Aličehajić i Enes Kišević koji su zauzeli poziciju u sredini dvorane i neprimijetnim znakovima upozoravali ako bi zatrebalo.Po osmijesima na njihovim licima dalo se zaključiti da sve ide i više nego po planu. 
 
U drugom dijelu, dramska sekcija je izvela igrokaz “KOKA KOKO NE”,autora Enesa Kiševića. Igrokaz je režirao pjesnik i glumac Muhamed Bahonjić-Bah uz asistenciju Ghalie Hammad. Bila je to jedna vesela priča koju su djeca pod maskama ispričala na najbolji mogući način te su izmamila česte salve smijeha i aplauze prisutnih. Za poželjeti je da dramska sekcija nastavi sa ovakvim dobrim radom tako da češće prisustvujemo sličnim predstavama! Ili da svi zajedno, posjetimo naše male prijatelje u Maljevcu, Cetingradu,Bogovolji ili Gunji i da njih malo razveselimo. Naravno, treba još mnogo strpljivog rada, ali djeca i njihovi voditelji su više nego voljni!

Treći dio programa je izazvao, rekli bi po običaju, veliku gužvu i strku oko prostora gdje su bili dijeljeni Bajramski pokloni.Pošto nije,zbog problema u putu, na vrijeme stigao Bajramko, poklone su podijelili vrijedni članovi BKUD SEVDAH.Poklona, koje je i ove godine osiguralo VBNM GZ, je bilo za svu djecu,pa i onu koja zbog školskih obaveza nisu stigla, tako da su djeca veselo trčkarala i međusobno dijelila igračke dobijene u poklonima.Sa ovom tradicijom treba svakako nastaviti, ali su otvorene mogućnosti i za slićne predstave tokom cijele godine, pogotovo ako bi sve asocijacije uzele učešće!To je vrlo izgledna opcija, naravno ako njenoj realizaciji mi stariji priđemo krajnje ozbiljno!? Sredstava za realizaciju dječijih programa, bilo da se radi o horskom pjevanju, dramskom izvođenju igrokaza ili pak nečem trećem, zahvaljujući Gradu ima dovoljno! Sve ostalo je do nas. Pa vidimo se negdje, na nekoj priredbi prije slijedećeg Bajrama!

Kemal B.Bošnjak

admin