Trava je zelenija uvijek negdje drugdje …

“Ne znam recept za uspjeh, ali znam formulu za neuspjeh: nastojati svakome ugoditi!?”
Herbert Swope

Hadži Bajram je na pragu. Razmišljamo i pripremamo se za najveći blagdan u muslimana. Dakako, svako na svoj način: jedni će put Drage Bosne u posjete starim i iznemoglim roditeljima te drugoj familiji i prijateljima, drugi će u Makedoniju koja je malo dalje, ali ljubav vuće, a treči će poraniti na Sabah i Bajram namaz u Bijelu ljepoticu podijeliti radost sa dragim i poštovanim džematlijama, pa nakon ispijene kafe kući svojim obiteljima. Petak je i ponovo će se svi zajedno naći na Džuma namazu i naravno čestitanjima te dobrom i ugodnom eglenu sa prijateljima o koječemu, ali ponajviše o svakodnevnoj problematici! Naravno, Bosna i sve dobro čeg se rado počesto sjetimo, ali i ono drugo, biti će neizostavne teme dok se častimo Jonuzovim kolačima, limunadom i dobrom kafom. Nakon Džume, oni koji to nisu stigli ujutro, zijaretit  će mezarluke umrlih ali uvijek dragih rođaka i prijatelja.

Nakon subote koju će većina džematlija provesti obilazeći rođake i prijatelje, laganog odmora ali i uživanja u bogatoj sofri naših hanuma, dolazi nedelja za koju nam je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u suradnji sa svim udrugama i asocijacijama Bošnjaka Grada Zagreba pripremilo veselo i ugodno druženje sa našom djecom, mladosti koja će nas igrom i pjesmom razveseliti i bar na trenutak vratiti u našu mladost i našu Dragu i Jedinu Bosnu i Hercegovinu, u sokake i mahale naših djetinjstava, prve igranke i skrivene ali nikad ne zaboravljene poljupce, onako ovlaš na brzinu. Dabome, biće to prilika za još po neku kafu, čašicu razgovora sa onima koje dva prthodna dana nismo vidjeli, za čestitanja u prolazu.

Na pozornicu će po  prvi put, zahvaljujući dogovoru unutar Vijeća, zajedno veselo ušetati članovi bošnjačkih udruga, i za sve prisutne izvesti splet igara i pjesama, provesti veselo društvo cijelom Bosnom i Hercegovinom, povremeno se zadržavajući na ponekoj svadbi, sijelu, pa nekoj kafi u Goraždu ili na Vrelu Bosne, Šeher Sarajevu, Lijepoj Banja Luci, Gornjoj Tuzli…… Prilika je to da nakon gostovanja u Dubrovniku ponovo čujemo Ženski zbor BULBULI koji djeluje i redovno vježba u KDBH Preporod, Komorni mješoviti zbor i folklorni ansambl BOSANA članove BNZ GZ te njihove soliste na čelu sa uvaženim Goraždom, i na kraju, kao šlag na tortu igrom i pjesmom kroz našu Domovinu vode nas momci i djevojke BKUD SEVDAH sa svojim koreografom i voditeljem dragim dr.Muhidinom Aličehajićem!

Biće to još jedna prilika da Bošnjaci i svi drugi građani Grada uživaju u igri i plesu, da se mladost veselo umori,a poslije tamo negdje iza pozornice, dok se svjetla dobro odrađenog koncerta još ne pogase, u tišini koja ponekad i umori, na svjetlo događanja će izaći prvi komentari na račun izvođaća,uglavnom dobri i uhu prihvatljivi,ali…..Za vijećnike i sve one koji su bili voljni još aktivnije sudjelovati u samoj kreaciji programa, ostaje nejasno saznanje da su uglavnom bili samo gosti BNZ GZ?? Priupitivat će vijećnici jedni druge, prisjećati se kako je bilo dogovoreno na zadnjoj sjednici Vijeća da se Bajramsko druženje odradi, da li su trebali svi ravnopravno sudjelovati, ili su …..Zašto su vijećnici iz BNZ GZ i to ne po prvi put dogovoreno odradili na svoju ruku izigravajući “domaćina” i želeći se predstaviti kao da je to njihov, i samo njihov, program?! Zašto nisu naveli da je Vijeće u suradnji sa, pa nabrojali sve udruge Bošnjaka koje sudjeluju, nego su naveli kao organizatora BNZ GZ, a sve ostale zajedno sa Vijećem kao goste? Da je tako dogovoreno, sve pet,ali…Prijateljstvo, a ne laži…iskrenost i željezna vrata otvara! Ovako, vijećnicima ostaje da razmisle do kada će “glumiti  lutke na koncu” sa kojima se igraju pojedinci, koje ipak nije birao Narod nego su se sami posložili kako im paše!? Sve udruge Bošnjakaod Grada ili Države na svoj konto svake godine dobiju nemalu sumu novca namijenjenog za provođenje programa.Međutim, zašto ne bar malo zavući ruku i na tuđi konto? Pa šta bude. Cijelo vrijeme,a tome je skoro sedam godina, vijećnici koji bi željeli odgovoriti postavljenim zadacima moraju se nositi sa “jačim i uticajnijim” pojedincima koji preko svojih “produženih ruku” nastoje remećenjem harmonije u samom Vijeću, na svoj konto isisati što viže sredstava. Oni koji misle da nisam u pravu, bujrum neka napišu svoje viđenje stvari! Možda je i vrijeme da otvoreno porazgovaramo o svemu, ali bez tenzija i galame koja se počesto instalira, jer i druga strana može koristiti isti način rasprave. Pa dokle bi onda stigli?!

Bilo kako bilo, Vijeće je odlukom vijećnika za najam dvorane platilo 4000 KN, a tajnica je pripremila pozivnice koje su na stolu za sergiju ponuđene svim đematlijama. Isti dan, petak, u opticaju su se pojavile i pozivnice koje nisu dijelili vijećnici,ili samo jedan jeste.  Pozivnice je, za predpostaviti, dala izraditi BNZ GZ  i to je njen trošak koji niko ne osporava. Sad, ako se cijela priča završi sa iznesenim iznosima, biće to vrlo dobro! Druga je stvar da su u plaćanju dvorane mogle/trebale sudjelovati i sve udruge Bošnjaka Grada Zagreba, ali možda dočekamo i taj dan?!

Scenarij i dalje ostaje upitan, kao i odgovor na pitanje: KO JE PRIPREMIO I ODRADIO BAJRAMSKO DRUŽENJE? Odnosno, pravo je pitanje za sve muslimane Grada Zagreba:

KO ĆE I NA ČIJI RAČUN PRIPREMITI POKLONE/PAKETIĆE I PROGRAM ZA NAJMLAĐE?!

Da li će i taj scenarij pripremiti BNZ GZ i sa kim u suradnji, ili će po ustaljenom običaju zakukati da je kraj godine i da nema novaca na računu?? Ima li se bar volje i za taj neizostavni bajramski program koji donosi radost djeci ili ……a možda neko drugi kupi paketiće/poklone?? Možda bi trebalo, kao što je to ranije pokušavano, obratiti se Vijeću romske i albanske nacionalne manjine? Možda?! Za predpostaviti je da bi se Romi odazvali, činili su to i ranije, a …….?!  

Kemal Bošnjak Bukvić

admin