U znak solidarnosti izvjesite bijele plahte 31.05.2013

U znak solidarnosti izvjesite bijele plahte 31.05.2013

Dne 31. svibnja 1992. vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija da svo nesrpsko stanovništvo mora svoje kuće obilježiti bijelim zastavama ili plahtama, te da pri izlasku iz kuće stave bijele trake oko rukava. Bio je to početak kampanje istrebljenja Bošnajka i Hrvata s teritorija općine Prijedor. Upravo se zato oragniziraju “Dani bijele trake” koji su  sinoć počeli u Zagrebu.

U tri mjeseca od svibnja 1992. iz Prijedora protjerano je 53.000 ljudi, 3178 je ubijeno, a više od 30.000 ljudi je prošlo kroz logore i slične objekte. Fotografije izložene u zagrebačkom Islamskom centru u snimljene su nakon završetka rata od 1996 do 2000. nastale su kako bi dokumentirale zločine u dolini rijeke Sane. Njihov autor Samir Sinanović iz Sanskog Mosta i sam je prošao logore.

Općinske vlasti u Prijedoru i na prostoru doline rijeke Sane do današnjeg dana nisu žrtvama genocida na bilo koji način odale počast. Do četvrtka će u Islamskom centru biti predstavljen raznolik program, ali i razgovori sa žrtvama toga strašnog zločina.

Molba je organizatora da građani Zagreba, a i Hrvatske u znak solidarnosti 31. svibnja na svoje prozore izvjese bijele plahte.

IZVOR: HRT

Petar Glušica