Ultramaraton Vukovar – Srebrenica

Gradonačelnik Milan Bandić zajedno sa svojim suradnicima primio je organizatore i sudionike nedavno održanog III. Ultramaratona Vukovar – Srebrenica, Kemala Bukvića, Sandia Planinčića i Ekrema Bećirovića iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba kao organizatore te maratonca Duška Štrbca.

Cilj ovog maratona je otrgnuti od zaborava žrtve srebreničkog genocida te podsjetiti javnost na sve nevino stradale u posljednjem ratu. Ovime simbolično povezujemo Ovčaru i Potočare, dva najveća ratna stratišta u Hrvatskoj i BiH, odnosno grad žrtvu na početku i grad žrtvu na kraju rata, rekao je na prijemu u Gradskoj upravi predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Kemal Bukvić.

Zahvalivši gostima što odaju počast svim žrtvama rata, gradonačelnik je dodao: Treba oprostiti, ali ne i zaboraviti, to je važno. Moramo okrenuti novu stranicu povijesti i nastojati živjeti u skladu s narodima koji nas okružuju. Budućnost naše djece i nas moramo graditi na sjećanjima na one koji su dali svoj život, a nama ga omogućili. 

Ovogodišnji srpanjski maraton pretrčala su četvorica maratonaca u duljini od 227 km, a mnogi su im se pridružili u nekoj od pet dionica. Svim maratoncima koji sljedeće godine istrče cijeli maraton gradonačelnik Bandić obećao je Medalju Grada Zagreba.

Petar Glušica