XI Ultramarton VUKOVAR – SREBRENICA

XI Ultramarton VUKOVAR – SREBRENICA

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u povodu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici ove godine organizira XI. Ultramaraton VUKOVAR – SREBRENICA.

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza  temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. srpnja, gdje maratonci u 5 etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km, a ove godine u Ultramaratonu će sudjelovati maratonci: Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Boban Pantović i Duško Štrbac. Pored maratonaca, na pojedinim dionicama Ultramaratona, pridruže se i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama pa će se na dionici Vukovar – Vinkovci pridružiti brigadir Ivan Galović, Slavko Janjić, Ivan Špoljarić, Angel Milišić Zečević, Domagoj Šeremet, Kristijan Anđelić, Damir Markota, Jasna Pavičić i Katarina Bandalo.  Na posljednjoj etapi, Zvornik – Srebrenica (Potočari), maratoncima će se pridružiti Mirzet Halilović i Rusmin Milavić.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića, gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i Grada Sarajeva.

Ultramaraton polazi 6. srpnja 2022. godine u 9,00 sati iz Memorijalnog centra Ovčara a očekivani dolazak u Potočare je 10. srpnja 2022. godine

XI Ultramaraton Vukovar – Srebrenica_RASPORED ETAPA

S obzirom da je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u realizaciji projekta sve ove godine imalo podršku od strane Grada Zagreba organizatori i sudionici Ultramaratona, kao i prethodnih godina, iz Zagreba za Vukovar krenuli su ispred Gradske uprave Grada Zagreba, a neposredno prije polaska za Vukovar primio ih je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Luka Korlaet.

 

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba