XIV. konvoj mladih Bošnjaka RH i njihovih prijatelja  „DA SE NIKAD NE ZABORAVI“, 9.-10. X 2020.

XIV. konvoj mladih Bošnjaka RH i njihovih prijatelja  „DA SE NIKAD NE ZABORAVI“, 9.-10. X 2020.

U spomen na žrtve srebreničkog genocida Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije ove godine je organiziralo XIV. konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi” .

Konvoj je održan u petak/subota, 09.- 10. X 2020. godine a obzirom na trenutnu situaciju vezano uz epidemiju COVID-19 bolesti i poštivanje propisanih mjera zaštite ljudi ove godine broj sudionika je bio ograničen na 50 osoba. Sudionici su, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u dva autobusa krenuli 9. listopada 2020. u ponoć ispred Islamskog centra Zagreb i u ranim jutarnjim satima, 10. listopada 2020. stigli u Bratunac gdje su ih srdačno dočekale majke s pripremljenom okrepom.

Zatim, u okviru programa Konvoja sudionici su posjetili Memorijalni centar i šehidsko mezarje/groblje  Veljaci u Bratuncu gdje je pokopano više od 270 identificiranih žrtava.

Poslije Bratunca sudionici su krenuli prema Potočarima gdje je prema planu, kao i prethodnih godina, održan sat povijesti, posjeta Spomen sobi i izložbi „Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice“ i projekcija filma o genocidu u Srebrenici. I ove godine predstavnice udruženja majki Srebrenice, žene koje su svjedočile događaju podijelile su s prisutnima svoje životne priče.

Istog dana u Memorijalnom centru Srebrenica održana je bosanskohercegovačka premijera filma “Quo vadis, Aida”, a projekciji za mlade prisustvovalo je i dio sudionika Konvoja.

Konvoj se kao i ranijih godina održao pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića i podršku Grada Zagreba.

.  

 

 

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba