II. Dani bijele trake u Zagrebu

Dana 25.03.204.godine održan je prvi sastanak radnog tima za pripremu Dana bijele trake u Zagrebu. Sastanku su prisustvovali zainteresirani za kvalitetnu realizaciju projekta: Sanel Modronja, Sena Kulenović, Sebina Sejkić, Ekrem Bećirović, Zijad Kazić, Asim Hamzić, Ismet Kurtović i Kemal B.Bukvić. Ispričali su se Aldijana Bešić zbog bolesti inače voditeljica projekta, Sandi Planinčić, Azra Omanović, Anes Ganić i Benjamin Terzić…

Tokom dva sata vrlo konstruktivnog rada, prisutni su iznosili i pojašnjavali prijedloge koje bi trebalo uvrstiti u sedmodnevnu manifestaciju.Jednoglasno je donešena odluka da Dane otvorimo tribinom POLOŽAJ I PRAVA ŽRTAVA RATA ili ŽRTVA NE MOŽE OZDRAVITI UKOLIKO OSTANEU ULOZI ŽRTVE ili …dakle trebat će još malo vremena da se odlučimo na konačnu temu. Tribina bi bila u EU domu ili u Novinarskom domu. Međutim, važno je bilo odlučiti se ko bi bili gosti na tribini? Vesna Teršelić i Edin Ramulić su na prvi upit odgovorili pozitivno. Predloženi su Gordana Katana koja živi u B.Luci i kojoj je cijela problematika dobro poznata, odvjetnik iz Beograda Dragoljub Todorović i dva momka iz prijedorske nevladine udruge KVART. Kontaktiralo se i prof.dr.Ćurak i Goran Šimić obadvojica iz Sarajeva koji na žalost zbog ranije preuzetih obveza odustali. Posebno interesantan za ovakvu problematiku je Refik Hodžić i željeli bi ga imati, ali Edin Ramulić treba uspostaviti kontakt i po mogućnosti dobiti pozitivan odgovor pošto se njih dvojica dugo poznaju. Rezultate ćemo znati na drugom radnom satanku.

Za utorak je predložen film PRIJEDORSKO LJETO 1992. Koji bi emitirali u Kongresnoj dvorani hadž.Salim Šabić u Islamskom centru. U srijedu, koju po običaju organizira Vijeće žena IC Zagreb, govorile bi priznate svjetske psihijatrice koje se godinama bave problemom žrtve: Gordana Toci Šimunović, Narcisa Sarajlić, predstavnica Udruženja žene Prijedor, dr.Berzad Hadžić iz Ključa, Medica iz Zenice…a moderator bi bila uvažena Lamija Alili. Četvrtak je rezerviran za izložbu TOMAŠICA i prof.dr.Muju Begića koji bi održao predavanje na istu temu. Prof.dr.Mujo Begić inaće vodi iskopavanje leševa u Tomašici.Na kraju večeri bio bi najavljen VIII.Konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja za Srebrenicu DA SE NIKAD NE ZABORAVI. Izložba bi ostala u prostorima IC tjedan dana a potom preseljena u prostorije Vijeća BNM GZ odakle bi krenula na put po Hrvatskoj. U petak bbi hatib održao hutbu na temu genocida u Bosni i Hercegovini, sudionici Konvoja bi razgledali izložbu, a zatim bi svi zajedno ispratili one koji odlaze put Potočara i Srebrenice. Svi sudionici Konvoja bi pored srebreničkog cvijeta nosili i bijele trake.

U subotu svi koji ne mogu put Srebrenice, odlaze u Prijedor s bijelim trakama i pridružuju se ostalim sudionicima manifestacije. Naravno, dilema je bila i ostala, kako i da li je moguće kao prošle godine prošetati od IC do Trga Bana Jelačića?!

Pokrovitelj manifestacije trebao bi biti gradonačelnik Milan Bandić koji je i prošle godine dao veliku potporu organizatorima?!

Dino Subašić i Kemal B.Bukvić

Petar Glušica