BAJRAMSKE ČESTITKE MUSLIMANIMA; Mustafa ef. Cerić

BAJRAMSKE ČESTITKE MUSLIMANIMA; Mustafa ef. Cerić

Muslimani u utorak obilježavaju ramazanski Bajram, čime se označava završetak jednomjesečnog ramazanskog posta. Tom prilikom, muslimanima BiH, stižu brojne čestitke, a medju njima i čestitka reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Mustafe ef Cerića.

Image
Mustafa ef. Cerić

U svojoj čestitci, reis Cerić ističe da post uči čovjeka da on nije sam na svijetu, već da postoje ljudi i stvari oko njega koje treba da upozna.
Post je uzvišeno stanje duše koja se odmara dok posmatra, koja se hrani dok razmišlja, koja se liječi dok razgovara, kaže reisu-l-ulema i nastavlja:
Ramazan nam je donio mnoštvo darova, koji nas obavezuju da i mi darujemo: naš život Stvoritelju, našu zahvalnost i poslušnost roditeljima, našu vjernost prijateljima, naš lijep primjer djeci, našu ljubav i vjernost bračnim drugovima, naš oprost protivnicima, našu pomoć slabim i nemoćnim, te naše ispunjenje emanet, zaključuje reis Cerić.
On je Bajram čestitao od srca svim muslimanima, a posebno prognanim, bolesnim i nemoćnim.
Muslimanima su danas, između ostalih, stigle čestitke i od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića, članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Nebojše Radmanovića, predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH, Nikole Špirića, predsjedavajućeg Doma naroda Mladena Ivanića, entitetskih premijera Milorada Dodika i Nedžada Brankovića, te predstavnika političkih stranaka, javnog, kulturnog i vjerskog života u BiH.

Draga braćo i sestre.
Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da primi naš post, da primi naš namaz, da primi svaku našu sedždu, svaki naš ruku, svaku našu riječ koju smo izgovorili u Njegovo ime i svako slovo koje smo proučili u Kur-anu tokom ovog Ramazana.
Molim Uzvišenog da bolesnim podari zdravlje, da onima koji su siromašni Allah dž. š. nađe put da izađu iz siromaštva, da prognanima da snage da ustraju i da se vrate svojim domovima.
Molim Allaha dž.š. da nas sve zbliži, sve ljude dobre volje, bez obzira koje su vjere i nacije. Muslimani obilježavajući blagdan bajrama su otvorenoga srca i zato želimo da se naše komšije osjećaju sigurnim i također osjećaju da mi u svojoj radosti mislimo i na njih, na svakog komšiju u našoj domovini BiH.
Ja posebno želim bajramske čestitke uputiti našoj braći i sestrama u Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Albaniji i svim muslimanima i muslimankama širom svijeta, a posebno našim Bošnjacima u dijaspori; u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji i ma gdje bili.
Svima vama iz lijepog šeher Sarajeva na ovaj lijepi ramazanski bajram 1427. h. g. želim kazati: BAJRAM-ŠERIF MUBAREK OLSUN!”, prenosi MINA bajramsku čestitku reisa-l-uleme dr. Mustafe Cerića.

admin