Bošnjaci sjeverne Amerike osuđuju sramno oslobađanje ratnih zločinaca

Bošnjaci sjeverne Amerike osuđuju sramno oslobađanje ratnih zločinaca
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za Istraživanje Genocida Kanda najoštrije osuđuju puštanje na slobodu deset osuđenih za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, te prema procjenama pravnih stručnjaka mogućnost da se još oko 70 osuđenih za najteže zločine protiv čovjeka i civilizacije prijevremeno puste na slobodu. Žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima su još jednom, po ko zna koji put, ponižene i prinuđene da se dvadeset godina poslije agresije i genocida ponovo bore za istinu i pravdu.
Oslobađanje zločinaca nije samo nagrada za agresiju i genocid, nije samo poniženje žrtava i svijedoka, nije samo poniženje istine i pravde, već i znak, ovoga puta od pravne i sudske instance, narodima i civlizacijama u svijetu, da humanost nije na cijeni, a da se zločini agresije i genocida ne kažnjavaju najtežim kaznama i sankcijama. To može biti uvod u novu agresiju i novi genocid.
Prijevremeno oslobađanje zločinaca proizvodi negativne i vrlo pogubne društvene, pravne i političke posljedice za cijelo bosanskohercegovačko, još od Dejtonskog sporazuma, veoma turbolentno društvo, a time i za Evropu i svijet. Žalosna je činjenica da sudovi u Bosni i Hercegovini puštaju na slobodu organizatore i izvršioce genocida u vremenu kada još većina projektanata izvršilaca agresije i genocida nisu doživjeli moralnu, civilizacijsku, društvenu i političku katarzu koja bi ih učinila građanima spremnim za suživot i izgradnju društva utemeljenog na Ideji Bosne o Bosanskom duhu, odnosno na toleranciji, poštivanju, prihvatanju, priznavanju drugog i drugačijeg. Sve dok postoji takav mentalitet među idejnim tvorcima i izvršiocima agresije i genocida i svima onima koji ih podržavaju, negirajuči zločine, nemoguće je govoriti o pomirenju, nemoguće je govoriti o državi Bosni i Hercegovini, nemoguće je govoriti o istini i pravdi, o vraćanju ideje Bosne i bosanskog duha u zemlju, državu i društvu u Bosni i Hercegovini.
Oslobađanjem ratnih zločinaca šalje se negativna poruka čitavom svijetu da se agresija i genocid isplate jer će sada ratni zločinci biti na slobodi najmanje tri mjeseca. Puštanjem na slobodu ratnih zločinaca je ugrožena i sigurnost kako žrtava, tako i svijedoka agresije i genocida i povratnika.
Kao glas preživjelih žrtava i sviedoka agresije i genocida koji se trenutno nalaze u sjevernoj Americi, a polazeći od činjenice da su žrtve ponovo ponižene i uskraćene za istinu i pravdu, te da je veoma ozbiljno ugrožena bezbjednost žrtava, svjedoka i povratnika, koji žive sada u strahu dok lokalne vlasti osuđene zločince dočekuju kao heroje, tražimo:
– od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da odmah odredi pritvor za puštene, pravosnažno presuđene zločince,
– ostavku članova Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji su donijeli sramnu i ishitrenu odluku o oslobađanju ratnih zločinaca,
– odgovornost Ureda Visokog predstavnika međuarodne zajednice koji je nametnuo izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine još 2003. godine.
Podržavajući opravdane zahtijeve organizacija žrtava i svjedoka agresije i genocida, zajedno sa organizacijama sa kojima sarađujemo, hitno ćemo poslati apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava i temeljne slobode u cilju zaštite digniteta i zaštite od torture žrtava i svjedoka u Bosni i Hercegovini. Tražit ćemo da Evropski sud za ljudska prava i temeljne slobode poništi odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kako zločinci koji su i dalje prijetnja žrtvama ne bi mogli biti pušteni na slobodu
Služba za odnose s javnošću KBSA
Institut za Istraživanje Genocida Kanada

Petar Glušica