Dani bijele trake u Zagrebu

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Udrugom „Hrvatski dom“- Ljubija i Udruženjem Prijedorčanki „Izvor“ organiziralo je manifestaciju Dani bijele trake u Zagrebu koja se održala pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića.

Obilježavanje Dana bijele trake u Zagrebu započelo je u četvrtak, 26. svibnja 2016., tribinom „Ubijenoj djeci Prijedora“. Na tribini su sudjelovali Fikret Bačić – predstavnik roditelja i inicijator izgradnje spomenika, Seida Karabašić – predsjednica Udruženja Prijedorčanki „Izvor“, Srđan Šušnica – kulturolog, aktivista ljudskih prava iz Banja Luke i Mirsad Duratović – vijećnik Skupštine grada Prijedora. Učesnici tribine su govorili o počinjenim zločinima u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine, o 3173 ubijena i nestala civila, među kojima je 102 djece i pokušajima civilnih udruga da od lokalnih vlasti u Prijedoru dobiju dozvolu za obilježavanje mjesta stradanja Bošnjaka i Hrvata.

 

U subotu, 28. svibnja 2016. godine održana je promocija dokumentarnog filma „Pretty Village“ (Lijepo selo).  Autor filma je svjedok i bivši logoraš  Kemal Pervanić.

Zadnji dan obilježavanja Dana bijele trake održan je u utorak, 31. svibnja 2016. na Trgu bana Josipa Jelačića gdje su građanima Zagreba podijeljene bijele trake i edukativni materijal. Aktivistima se u obilježavanju sjećanja na civilne žrtve masovnih zločina počinjenih u Prijedoru i Sanskoj dolini na Trgu bana Josipa Jelačića pridružio gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić.

Galerija slika

admin