DANI BOSANSKOHERCEGOVAČKOG FILMA U ZAGREBU, 25. – 30.XII.2013.

I ove godine, kao i proteklih šest godina, Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu – koji se održavaju povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine – u potpunosti su opravdali svoj osnovni cilj i pokazali koliki je društveni značaj ovoga projekta. Hrvatska publika uvijek rado gleda ostvarenja bosanskohercegovačke kinematografije, koja ima zlatnu povijest, ali i sadašnjost – o čemu svjedoči devet premijerno prikazanih filmova, što ih je, u šest dana, vidjelo preko 3 700 gledatelja u zagrebačkom kinu ”Europa”.

Nakon šest godina, može se sa sigurnošću i neskrivenim zadovoljstvom reći, projekt Dani bosanskohercegovačkog filma prerastao je samog sebe, ostvario svoj cilj – približio bosanskohercegovačku kinematografiju zagrebačkoj publici i Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježio na najprikladniji način, jer je Bosna i Hercegovina zasigurno regionalni Hollywood. A zašto? Zato jer u svojoj riznici ima zavidnu filmsku baštinu, u Bosni i Hercegovini se restauriraju stari filmovi, snima se sve više i više novih filmova svih žanrova, Bosna i Hercegovina postala je članica europskih filmskih asocijacija i fondova, a u vitrinama čuva: OSCARA, ZLATNU PALMU, ZLATNOG MEDVJEDA, SREBRNE MEDVJEDE, FELIXA i mnoge druge filmske nagrade.

Ove smo godine manifestaciju otvorili s Danisom Tanovićem i njegovom “Epizodom u životu berača željeza“, filmom nagrađenim sa dva Srebrna medvjeda na ovogodišnjem Berlinskom festivalu i kandidatom Bosne i Hercegovine za prestižnu nagradu Oscar – Američke filmske akademije – u kategoriji stranog filma. Tradicionalno smo imali večer dokumentarnih filmova. Ona svake godine bilježi sve veći broj gledatelja tako da je na pojedinim predstavama posjećenost bila na razini premijerno prikazanih filmova. Pokazali smo i jedan hrvatski film. Bio je to ”Halimin put” redatelja Arsena A. Ostojića. Film je hrvatski kandidat za prestižnu nagradu Oscar – u kategoriji stranog filma. Na ovaj način približavamo kulture dviju država, a Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba postalo je kulturni ambasador. Premijerno smo zagrebačkoj publici pokazali i kultni film Hajrudina Krvavca ”Valter brani Sarajevo” – dvije je noći u kinu Europa «…vazduh /je/ treperio kao da nebo gori…”. Novi film Jasmile Žbanić ”Za one koji ne mogu da govore” posebno je obilježio ovogodišnji program. Nakon projekcije publika ”nije mogla da govori”. Ako se po jutru dan poznaje, kako smo započeli tako smo i završili dokumentarnim filmom o košarkaškoji legendi Mirzi Delibašiću i glazbenim programom zagrebačkog ”benda” Mavi Kan, koji nam je izvodio tradicionalnu bosanskohercegovačku glazbu drugačijim stilom i glazbenim izričajem.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba kroz ovogodišnji je program ”Dana bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu” potvrdilo da čuva i njeguje tradicionalne kulturne i umjetničke vrijednosti našeg naroda, naše kulturne baštine, uz uvažavanje i poštivanje kulturne i nacionalne različitosti drugih naroda.

Nakon šest godina možemo biti ponosni na ovaj program: zagrebačkoj smo publici pokazali čak 60 filmova, 25 dokumentaraca, priredli 6 prelijepih glazbenih večeri; preko 15 000 gledatelja u 6 je godina vidjelo najbolja ostvarenja bosanskohercegovačke kinematografije: „Ovo malo duše“, „Kuduza“, „Kod amidže Idriza“, „Hanku“, „Diverzante“, „Most“, „Valter brani Sarajevo“, „Cirkus Columbiju“, „Sutjesku“, „Gluvi barut“, „Miris dunja“, „Ljeto u zlatnoj dolini“, „Nafaku“, „Sevdah za Karima“, „Na putu“, „Snijeg“, „Djecu Sarajeva“, „Prtljag“, „10 minuta“, „Sjećaš li se Dolly Bel“, „Otac na službenom putu“, „Grbavicu“ i „Ničiju zemlju“.

Dragi prijatelji filmske umjetnosti, «….dok je svijeta, mjerit će se vrijeme…..», a mi ćemo vam dogodine opet ‘džabe’ prikazati filmska ostvarenja jedne od najmanjih kinematografija na svijetu – a najveće po idejama i uspjesima.

Voditelj projekta „Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu“

Edib Ahmetašević, mag. art.v

Petar Glušica