DJEČIJI OSMIJEH BAJRAMU

DJEČIJI OSMIJEH BAJRAMU
Image “Osmijeh je besplatan način da poboljšaš svoje izglede!”
Andy Rooney

Vrijeme je recesije, brzine i žurbe, borbe za što bolju zaradu, pokušaj stjecanja nekakvog minimalnog bogastva, preživljavanja, skoro pa nikakvog razumijevanja za susjede i poznanike, ali počesto i za svoje najbliže sa kojima dijelimo isti krov, koje smo rodili, za svoju djecu?! Ipak, iznenađuje da se mnogi iskreno vraćaju svojoj vjeri, Allahu dž.š. i Njegovom poslaniku Muhamedu a.s.! Raduje ta svjetlost u životnom tunelu, kao i saznanje da velika većina bar na trenutak zaboravi svakodnevnu problematiku i vrati se svom iskonu.Lijepo je da, ipak, borba za sve one koje volimo daje našem životu smisao!

Jedni druge treba da darujemo da bismo se više voljeli! Najljepša prilika da se približimo malo više jedni drugima, da budemo jedni uz druge, da se zajedno radujemo, je Kurban ili u narodu znani Hadžijski bajram. Naše hadžije su na sastanku muslimana cijelog svijeta, na jednom mjestu, u istoj odjeći, bez ikakve razlike između bogataša i onog koji manje ima, na Kabi u Mekki. U bijelim Ihramima, boravit će na Arefatu devet dana Zul Hidžeta i Tavaf zijaretit oko Kabe, trčati između Safve i Nerve i na Mini kamenovati šejtana. Tko obavi hadž ispravno i bez grešaka postaje čist kao da je od majke rođen, kaže jedan od hadisa časnoga Kurana!

Svjesni činjenice da naša djeca treba da se navikavaju na svečane trenutke posvečene Bajramu, ali i njima samima, da stiču naviku dostojnog dočekivanja svih blagdana u muslimana, čelni ljudi Islamske Zajednice/predsjednik Mirsad hdž.Srebreniković i BKUD Sevdah/dr.Muhidin Aličehajić i Kemal Bukvić dogovoriše da za svu djecu do 10 godina života prirede prigodan program i poklon paketiće. Dogovoreno u vrlo kratkom vremenu bi i ostvareno, stim da je roditeljima, djedovima i nanama dato dovoljno vremena da svoju djecu/unućad prijave na porti IC. Na popisu se našla zavidna brojka od 400 djece voljne da se međusobno druže, da izvođaće programa nagrade svojim malim ručicama, ali i da se vesele susretu sa Bajramkom. Vesele djevojke i momci BKUD Sevdah skladno pripremiše/složiše slatke poklon paketiće u kutije koje je darovala firma ŤGrafeksť Namika Alibegovića, Bajramko je potvrdio svoj dolazak i svečanost je mogla početi!

Dječiji zbor pod ravnanjem mualime Galije Hammad izveo je niz zajedničkih točaka protkanih ilahijama i surama iz Kurana, a određen broj djece je u solo dionicama govorio stihove našeg Enesa Kiševića i drugih znanih dječijih pjesnika. Djeca su bila više nego odlična publika! Ni jedna riječ, muha da proleti nije se čulo. Nakon naklona, izvođaći su nagrađeni gromoglasnim pljeskom i vedrim osmijesima. Aplauz i tihi komentari se nisu ni stišali, a na pozornicu je stupio Muhamed Bahonjić Bah sa u društvu svojih lutaka. Ponovo tišina u Kongresnoj dvorani i pozornost da se ne propusti koja riječ ili pokret lutaka koje su se veselo njihale na koncu, skrivale iza zelenog platna, ponovo uskakale u priču i svojim doskočicama nasmijavale djecu koja su razasuta po šarenilu tepiha veselo i dobrodušno, smijehom od srca, nagrađivale svaki simpatični pokret Bahovog društva.

Pokazalo se da mjesto uobičajene kazališne predstave, prigodan program koji su izvela   naša mektebska djeca sa svojom vrijednom mualimom i Bahovo lutkarsko društvo, mogu i trebaju biti izbor za priređivanje sličnih programa za našu djecu, naročito ako se radi o svečanom obilježavanju nekog od blagdana u muslimana! Naravno, treba još podosta rada sa djecom izvođačima, možda pridodati i male folkloraše, Enesa Kiševića sa njegovom poezijom koju uglavnom piše i posvećuje djeci, uključiti mualime: Melisu, Eminu i Lamija, a ponešto bi mogle kazati/otpjevati naše vrijedne Arabeske, maestro Ismet Kurtović kao i mnogi drugi.

U međuvremenu u foaje džamije je stigao Bajramko Antimon sa svojim pomočnicima koji veselim glasom poselami svu djecu i njihove roditelje, žaleći se da je morao dugo putovati da stigne na vrijeme jer ga mnoga djeca očekuju, naglasivši da je donio i više nego dovoljno paketiča za svu djecu tako da se niko ne treba brinuti da će ostati bez poklona! Sa osmijehom na licu je njemu i djeci znanim jezikom nešto govorio istovremeno stavljajući paketiće u dječije ručice. Djeca su Bajramka promatrala sa velikom znatiželjom, govorila mu svoje želje za dogodine i čvrsto stiskajući primljeni paketić udaljavala se tražeći roditelje da im ispričaju svoje utiske o susretu sa Bajramkom. Bajramko je imao i vremena i osmijeha i razumijevanja za sve dječije priče, obećavao da će prilikom sljedećeg susreta ispuniti njihove želje,ali da oni treba da slušaju roditelje i budu dobri učenici u čkoli. Djeca su dostojanstveno proživjela susret sa Bajramkom veselo odlazeći svojim kućama, unaprijed se radujući sljedećem Bajramu! Svo vrijeme dragi dr.Muhidin i hdž.Srebreniković su iz prikrajka pratili cjelokupni program želeći da sve prođe u najboljem redu, da sva djeca dobiju svoj paketić, ali i da u velikoj gužvi ipak Bajramku izreknu svoje želje za ubuduće. Na kraju, vrijedno je pomenuti sve one koji su na bilo koji način pridonijeli da svečana proslava Kurban/Hadži bajrama posvećena prije svega našoj djeci i unučadi bude kvalitetno i korektno pripremljena i odrađena. Prije svih zaslužni su dr.Muhidin i BKUD Sevdah, hž.Srebreniković i Medžlis IZ, mualima Galija Hamad i Dječiji zbor IZ, Muhamed Bahonjić Bah i njegove lutke, Bajramko Amed Abdul Rahim, mujezin Pula, te  Jasna Buljić, Sabina Lović, Amela Omerović, Shadi Abdel Hadi, Ermina Softić, Sanel Lović, Alen Mulabdić i Kemal Bukvić ( svi iz BKUD SEVDAH ).

Kemal Bošnjak Bukvić

admin