Hrvatski građani odazvali su se apelu županjskog Crvenog križa koji je upozorio na prazna skladišta hrane u Gunji. Prikupljene su najpotrebnije namirnice.

Hrvatski građani odazvali su se apelu županjskog Crvenog križa koji je upozorio na prazna skladišta hrane u Gunji. Prikupljene su najpotrebnije namirnice.

Brojni hrvatski građani odazvali su se apelu županjskog Crveni križa koji je prošli tjedan upozorio na prazna skladišta hrane u Gunji te su prikupljene najpotrebnije namirnice za pomoć mještanima s poplavljenih područja, izvijestili su u srijedu izHrvatskog Crvenog križa (HCK).

No, naglašava HCK, pristigla pomoć koja je namijenjena području Gunje i Račinovaca, bit će dostatna za svega dva tjedna, stoga napominju kako je nužno kreirati sustav koji će biti dugoročno održiv.

“Nakon što je županjski Crveni križ prošli tjedan upozorio na prazna skladišta hrane u Gunji, hrvatska javnost ponovno je brzo reagirala i pokazala suosjećanje za ljude koji još uvijek žive s posljedicama razornih poplava. Rezultat toga je pristizanje namirnica u skladišta Crvenoga križa, ponajviše prehrambenih koje su u ovomu trenutku i najpotrebnije”, stoji u priopćenju HCK-a.

Navode da su se pozivu odazvali brojni hrvatski građani koji su u društva Crvenoga križa diljem Hrvatske ovih dana dostavljali najpotrebnije namirnice, a čiji je popis objavljen na internetskoj stranici Hrvatskog Crvenog križa. Reagiralo je odmah Ravnateljstvo za robne zalihe koje je u Gunju poslalo hranu dostatnu za oko dva tjedna. Koncern Agrokor u Gunju je poslao 34 palete prehrambenih i higijenskih proizvoda te dvije tone zamrznutog povrća i ribe.

Zahvaljujući pristiglim namirnicama, pučke kuhinje u GunjiDrenovcima moći će normalno funkcionirati, ali HCK napominje da građanima treba omogućiti i humanitarne pakete uz pomoć.

Petar Glušica