IGROM I PJESMOM ZA MIR – SREBRENICA 2015

IGROM I PJESMOM ZA MIR – SREBRENICA 2015

Već nekoliko godina za redom u Srebrenici se održava tradicionalna privredna i kulturno-sportska manifestacija „Dani Srebrenice“ u organizaciji općine Srebrenica. Njome se, između ostalog, želi poručiti da će Srebrenica uvijek biti grad mira, suživota i tolerancije.

Otvorenje ovogodišnje manifestacije započelo je koncertom narodne muzike u prepunoj sali Kulturnog centra Srebrenica. Program se nastavio raznim izložbama i predstavljanjem stvaralaštva i kreativnosti najmlađih, raznim natjecanjima, a sama manifestacija obuhvaća mnoštvo zanimljivih sadržaja sa više od 1.000 učesnika, što pobuđuje veliko zanimanje ljubitelja kulture i sporta.

BKUD „Sevdah“ Zagreb je sudionik ove veličanstvene manifestacije otkad je krenula organizacija Konvoja Bošnjaka i njihovih prijatelja „Da se nikad ne zaboravi“. Svake godine Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreb posjećuje Potočare i Srebrenicu, ove godine već deveti put i ranije nego inače. Kako bi i dalje nastavili sa započetom tradicijom sudjelovanja, Vijeće je osiguralo bus za posjet Srebrenici.

U subotu 30. 05. 2015. godine rano ujutro iz Zagreba su zajedno krenuli NK “Nur”, BKUD “Sevdah” Zagreb i KUD “Rodna gruda” Dugo Selo kako bi uzeli učešće u kulturno–sportskoj manifestaciji „Dani Srebrenice 2015“.

Prije nego što su posjetili centar Srebrenice, društva su obišla Potočare. Tamo su ih dočekali Azir Osmanović, kustos Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica, koji je održao povijesni sat o dešavanjima u Srebrenici, Sadmir Nukić i Sejdalija Suljić. KUD „Rudna gruda“ iz Dugog Sela je po prvi put bio u Potočarima – Srebrenici te su, i prije nego su upoznati sa planom putovanja, izrazili želju da obiđu Potočare, polože vijenac i pomole se za nevino poginule Bošnjake. Obilazak je započet posjetom mezarju i polaganjem vijenca, historijskim satom a zatim posjetom bivšoj tvornici akumulatora gdje je pogledan i film. Voditeljica KUD-a „Rodna gruda“ gđa. Ivka Dajaković, vidno potrešena viđenim, zahvalila se što joj je omogućeno da sazna više o događanjima u Srebrenici. Sve do ovog posjeta Srebrenici mislila je da je posljedice najstrašnijih ratnih događanja već vidjela.

Nakon obilaska Potočara, društva su krenula prema centru Srebrenice. Kod nogometnog igrališta FK „Guber“ ostavili su nogometaše NK-a “Nur” kako bi sudjelovali u nogometnom turniru u organizaciji FK „Guber“ pod sloganom „Sportom za mir“ ali na način da odigraju za tu priliku upriličen nogometni turnir starijih pionira. Pokazali su se uspješnim te su osvojili prvo mjesto. Ostala dva društva nastavila su prema Srebrenici kako bi uzeli učešće u međunarodnoj smotri folkora u organizaciji KUD-a „Vaso Jovanović“ pod nazivom „Igrom i pjesmom za mir“.

U Srebrenici su ih srdačno dočekali predsjednik KUD-a „Vaso Jovanović“ Nermin Alivuković, te domaćini Samra, Julijana i Adis. Poslije ručka domaćini su goste poveli na vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na Srebrenicu. Poslije nekoliko zajedničkih fotografija uputili su se prema izvoru Guber. Postanak mineralnih izvora kod Srebrenice visokog kvaliteta, vezano je za različitu geološku građu i bogatstvo rudnih žica obojenih metala: srebra, olova cinka i gvožđa. Nastaju tako što padavinska voda ponire kroz brojne pukotine  i rudarske šupljine u kojima skuplja i rastvara različite minerale, koji joj daju jedinstven kvalitet i značaj, čija ljekovita svojstva nadilaze najpoznatije mineralne banje Europe. Iako nismo došli do samog vrha zbog nedostatka kondicije i neprikladne obuće, naišli smo kraj vode za sinuse, očne vode, a ponajviše smijeha bilo je kod ljepotice, jer umivanje ovom vodom rezultira ljepšim i zdravijim tenom.

Iako smo u oba pravca zaostajali kako bi se slikali kod netaknute prirode, izvora, povratak do centra je ipak bio brži, te su započele pripreme za smotru.

Smotra je započela defileom kroz grad kako bi se prikazala narodna nošnja KUD-ova učesnika, ali i zapjevala pokoja pjesma, sevdalinka i slično.

Na smotri su nastupili KUD „Rodna gruda“ Dugo Selo, Folkorni ansambl „Panonija“ iz Tuzle, KUD „Mića Tadić“ Krupanj iz Srbije, Step Africa Experience Show, domaćin KUD „Vaso Jovanović“ iz Srebrenice, te naše društvo, BKUD Sevdah.

Glavni sponzor smotre folklora je ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Direktorica Ureda za odnose sa javnošću američke ambasade Stefanie Altman Winas je rekla da joj je drago da je u Srebrenici da svi zajedno proslavljamo kulturu, umjetnost i mlade.

Po završetku smotre, društva su se još malo podružila, večerala i krenula svatko svojim putem.

Zahvaljujemo se organizatorima i njihovom predstavniku Nerminu, što su nas pozvali. U Srebrenici se uvijek osjećamo dobrodošlo i ugodno. Zahvaljujemo se domaćinima Samri, Julijani i Adisu, koji su nas proveli kroz Srebrenicu, te Aziru, Sadmiru i Sejdaliji za obilazak Memorijalnog centra u Potočarima. Zahvaljujemo se i Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba što nam je omogućio da Srebrenica ponovno dotakne naša srca.

 

 

 

Zagreb, 02. 06. 2015. godine                                                                         Ermina Softić

Petar Glušica