III.ULTRAMARATON VUKOVAR – SREBRENICA

III.ULTRAMARATON VUKOVAR – SREBRENICA

Na Ovčaru su došli ispratiti ultramaratonce uglavnom oni koje zanima sudbina nestalih u Domovinskom ratu i koji žele uspostavu iskrenog mira i suradnje dvije susjedne i prijateljske države. Ali, zar mira može biti ako se još uvijek nezna za hiljade nestalih?

III.ULTRAMARATON VUKOVAR – SREBRENICA

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba treču godinu organizira ULTRAMARATON Vukovar – Srebrenica. Želja i cilj je zdravim trčanjem svih zainteresiranih  doprinijeti gradnji mira između dvije susjedne i prijateljske države odnosno u cijeloj Regiji.
Pokrovitelj Ultramaratona je Predsjednik Prof.dr.Ivo Josipović, a supokrovitelji su Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i ministar branitelja Fred Matić.

Gradonačelnik Milan Bandić kao dugogodišnji maratonac apsolutno i u svakom segmentu podržava maratonce na njihovoj 230 km dugoj trci, a ove godine je i ministar Matić konkretniji u svojoj podršci. Naravno, ovaj i slični projekti svakako zaslužuju punu pažnju i podršku svih stranaka i čelnika mnogih gradova. Naravno, niti ove godine, i pored kadrovskih promjena nije izostala podrška Grada Vukovara, posebno stručnog savjetnika za branitelje g.Vjekoslava Karaule i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-Srijemske županije na čelu s brigadirom Markom Miličevićem, Grada Vinkovaca na čelu sa  gradonačelnikom dr.Mladenom Karlićem i zamjenicima gradonačelnika g.Tomislavom Šarićem i mag.oec.Ivanom Bosančićem, Idriza ef.Bešića Glavnog imama i dogradonačelnika Gunje te niza prijatelja ultramaratonaca i trčanja na duge staze.
Ultramaratonci su krenuli na prvu etapu danas u 09 sati. Prvu dionicu dužine 32 km istrčali su:
Duško Štrbac – Zagreb,Elvir Rakipović – Osijek,dr.Andreja Rakipović – Osijek,Robert Kasumović – Osijek, Doc.dr.sc.Dražen Ćućić – Osijek, Branimir Keler – Osijek i Domagoj Šeremet – Vukovar, a zbog osobnih razloga na startu se nisu pojavili ranije najavljeni Borna Kovačić – Osijek i Alen Čokić – Županja. Izostala su i djeca iz Tovarnika, koja su dolazila prošlih godina, jer je njihov nastavnik g.Ivanković imao radni dan. Nije se pojavio niti izaslanik ministra branitelja koji je ranijih godina redovno ispračao ultramaratonce s Ovčare, a organizatori su očekivali i izaslanika gosp.Josipovića koji se takođe nije pojavio, ali za vjerovati je da će Predsjednik primiti ultramaratonce po povratku iz Srebrenice ili kad mu to obaveze dozvole.
Zahvaljujući gospodinu Stipi Šeremetu, jednom od zapovjednika obrane Vukovara, uspostavljen je konkretan kontakt i na startu se pojavilo tridesetak bajkera članova motoristićkog kluba GOLUBICA iz Vukovara koji su turiranjem i svirkom svojih motora privukli pažnju po malo usnulog Vukovara. Organizatori se zahvaljuju njihovoj dobroj volji da sudjeluju u projektu i obostrano je obećana suradnja i naredne godine.  
Po običaju, onom dobrom i već ustaljenom, ultramaratonci su imali vrlo kvalitetnu i profesionalnu podršku policije Vukovarsko-Srijemske županije tako da je trka do Vinkovaca protekla bez i najmanjeg problema. Vjerujemo da će tako biti, kao i prošlih godina, i sutra na dionici Vinkovci-Županja-Bošnjaci-Gunja-Brčko!
Iako je vrijeme bilo toplo i po malo sparno, trkači su uz kvalitetnu podršku logističkg tima dotrčali do Pješačke zone u centru Vinkovaca burno pozdravljeni od gostiju kafića i usputnih prolaznika. Naravno, cijelu ekipu su dočekali zamjenik gradonačelnika gosp.Ivo Bosančić i predstavnici branitelja Grada Vinkovaca. Nakon polasatnog druženja u obližnjem parku s fontanom, fotografiranja i razmjene mail adresa i brojeva telefona, ultramaratonci su se predvođeni predsjednikom vijeća Kemalom B.Bukvićem odvezli u hotel GEM na tuširanje i kratkotrajni odmor. Zatim je uslijedilo ugodno druženje uz vrlo bogat ručak.
Po dogovoru, u 17 sati svi su otišli na zasluženo kupanje na gradski bazen…kava i razgovori ugodni…dolazak ef.Idriza Bešića i odlazak na dogovorenu večeru u restoran SAN vlasnice gđe.Jasne Karinčić gdje su ultramaratonci večerali i prošlih godina. Odličan čobanac, ugodan razgovor i druženje s obitelji koja godinama obitava u Vinkovcima, privremeni rastanak s ef.Bešićem i odlazak na zasluženi odmor u hotel GEM.
Sutra je planirana druga etapa kroz nedavno poplavljene Bošnjake i Gunju…..kratkotrajno druženje s dobrim domaćinima i prelazak preko mosta u Brčko Distrkt gdje će cijeli tim dočekati dogradonačelnik g.Enes Kadrić sa svojim suradnicima, predstavnici udruga HVO-a i ARMIJE BiH, mnogobrojni novinari i tv ekipe, te sigurno veći broj građana Brčko Distrikta.
Dan poslije put ultramaratonce vodi u domaćinsku Janju i novu priliku za druženje sa tamošnjim stanovništvom….

mr.sc.Kemal B.Bukvić

 

Petar Glušica