Izbori u Srebrenici pokazat će pravi odnos prema žrtvi!

Izbori u Srebrenici pokazat će pravi odnos prema žrtvi!

Srebrenicom ne smiju vladati oni koji negiraju genocid niti njen narod više iko smije izdati kao što je to bio slučaj u julu 1995. godine, poručila je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”.

Nakon sastanka predstavnika četiri parlamentarne stranke iz FBiH SDP-a, SDA, SBB BiH i SBiH koji je održan prekjučer u Srebrenici, a koji je iniciralo 11 srebreničkih udruženja, Subašić se nada da će visok stepen postignute saglasnosti biti od koristi Srebreničanima.

Ostati dosljedan

– Ne želim biti prevelik optimista, ali se nadam da će, konačno, naši politički predstavnici uraditi nešto za narod Srebrenice. Pomak je i to što su došli u ovaj grad na naš poziv. Po cijenu života, moraju pomoći da Srebreničani mogu glasati u svom gradu, jer ne smijemo biti ostavljeni kao 1995. godine. Nadam se da će imati zajednički stav prema našim zahtjevima. Usvajanje budžeta odgovara samo RS i Miloradu Dodiku, a to bi značilo novo etničko čišćenje u Srebrenici – kazala je Subašić.

Emir Suljagić, preživjeli Srebreničanin i bivši ministar obrazovanja Kantona Sarajevo koji je prisustvovao sastanku, smatra da je okupljanje rezultiralo odgovorima na nekoliko pitanja. Nade u pomoć međunarodne zajednice čista su iluzija, smatra on.

– Najvažnija stvar je registracija birača. Na lokalnim izborima u Srebrenici odlučuje se o mnogo čemu. Glas Srebreničana u Federaciji rješava komunalni, a u Srebrenici državni problem. Ako postoje opstrukcije u vezi s registracijom, hajde da vidimo gdje su. Ne treba odustajati od registracije bez borbe – kazao je Suljagić.

Približeni stavovi

Član Omladinskog savjeta Srebrenice Almir Salihović pozdravio je okupljanje lidera političkih stranaka te približavanje njihovih stavova.

– Očekujemo da se narednih dana krene u realizaciju zaključaka koje smo jučer dobili u obećanjima. Jako je bitno što su približili stavove u vezi s kandidiranjem jedne osobe za načelnika i mogućnosti da bude zajednička lista za odborničke mandate – zaključio je Salihović.

Petar Glušica