IZVJEŠĆE O OBILJEŽAVANJU DANA DRŽAVNOSTI BIH

– Muzej Mimara, 25. XI 2005. u 20 h –

Povodom Dana državnosti BiH 25. XI 2005. Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organiziralo je obilježavanje ovog značajnog datuma u novijoj povijesti BiH. Na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a održanog 25. i 26. studenog 1943. u Mrkonjić Gradu (bivši Varcar Vakuf) politički predstavnici svih naroda BiH obnovili su državnost BiH, a 1995. godine Skupština BiH prihvatila je zakon o proglašenju ovog datuma Danom državnosti BiH. S obzirom da je 25. studeni državni praznik BiH namjera organizatora je bila obilježiti ovaj datum pod pokroviteljstvom Ambasade BiH, no, nažalost, Ambasada nam nije mogla izaći u susret oko tog pitanja.

Na 7. sjednici VBNMGZ održanoj 26. travanj 2005. godine prihvaćen je prijedlog da glavni organizator obilježavanja Dana državnosti BiH bude vijećnik Hilmo Hairlić koji je za 8. sjednicu pripremio prijedlog programa koji su svi prisutni vijećnici prihvatili.

Pri kreiranju i organiziranju programa H. Hairliću je ispred Komisije za programe VBNMGZ pomagala vijećnica Sena Kulenović. U realizaciji programa također su aktivno učestvovali vijećnici: Tarik Kulenović, Sebina Sejkić, Muhidin Alićehajić, Enes Melkić, Abdulah Muftić, Zijad Kazić, Kemal Bukvić, Jasna Šehović, Nevzeta Zdunić, Samir Avdagić, Hamdija Malić.

Kako se radi o najznačajnijem prazniku za jednu državu prostor održavanja proslave morao je biti primjerenog statusa tako da je izbor pao na Muzej Mimara čiji su nam prostori omogućili da program zamislimo i podijelimo u dva dijela: službeni dio programa u Svečanoj dvorani Muzeja Mimara i druženje uz domjenak u Atriju Muzeja Mimara. Također je bilo važno, s obzirom da se radi o rođendanu BiH, proslavu učiniti koliko svečanom toliko i radosnom, a Muzej Mimara ispuniti muzikom i mladim Bošnjakinjama i Bošnjacima.

Važno je istaknuti da su uspješnosti programa obilježavanja Dana državnosti doprinijele sve bošnjačke asocijacije čiji su članovi, zborovi i ansambli sudjelovali u programu. U svečanom dijelu programa nakon pozdravnih govora predsjednika VBNMGZ Tarika Kulenovića o važnosti Dana državnosti i zastupnika u Saboru RH Šemse Tankovića, nastupio je ženski zbor “Bulbuli” – KDBH “Preporod” pod umjetničkim vodstvom dirigenta Ismeta Kurtovića, dok je glavni gost večeri bio ženski vokalni ansambl “Allegro” iz Sarajeva pod umjetničkim vodstvom dirigentice Samre Bučan koji je svojim nastupom zadivio i osvojio prisutnu publiku. Program je vodio glumac Zijad Gračić koji je ujedno govorio i stihove bosanskih pjesnika. Ljubaznošću Ambasade BiH i atašea za kulturu gđe. Minke Ljubljankić nabavljeni su promotivni materijali Turističke zajednice BiH i CD sa filmom “Welcome to Heart Shaped Land Bosnia&Herzegovina” koji su kao prigodni poklon zajedno sa knjigom ˝101 sevdalinka˝ Zijada Fuke podijeljeni svim gostima i učesnicima programa.

Drugi dio programa koji se održavao u Atriju Muzeja Mimara zamišljen je mnogo opuštenije kako bi se gostima pružila prilika za upoznavanje i druženje. U programu su sudjelovali “Ansambl bošnjačkih igara, pjesama i običaja” Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske pod umjetničkim vodstvom Muhidina Aličehajića i Kamerni zbor i orkestar “Bosana” pod umjetničkim vodstvom Fuada Ahmetspahića sa solistom Enesom Melkićem. Zanimljivo je istaknuti da je izložba ˝Godine korova˝ slikara Izeta Đuzela koja je otvorena dan ranije u Atriju Muzeja Mimare bila izuzetna “kulisa” čitavom događaju. Tijekom koncerta također je projiciran film “Welcome to Heart Shaped Land Bosnia&Herzegovina” Turističke zajednice BiH.

S obzirom na ograničeni broj mjesta u Svečanoj dvorani Muzeja Mimara poslano je 300 pozivnica koje su upućene predsjedniku RH, Vladi i Saboru RH, državnim i gradskim institucijama, veleposlanstvima, vjerskim zajednicama, Koordinaciji vijeća nacionalnih manjina i predstavnicima drugih Vijeća Grada Zagreba, kao i predstavnicima bošnjačkih asocijacija i Islamske zajednice Hrvatske te predstavnicima Vijeća bošnjačke nacionalne manjine iz drugih gradova i županija. Značajan broj VIP gostiju, kako veleposlanika i predstavnika diplomatskog zbora, državnih i gradskih institucija te predstavnici Vijeća drugih nacionalnih manjina i bošnjačkih asocijacija odazvao se pozivu i uveličao proslavu.

S obzirom da su Bošnjaci u Zagrebu, a time i Hrvatskoj po prvi puta obilježavali Dan državnosti BiH u RH čitavu manifestaciju možemo ocijeniti kao vrlo uspješnom iako je nužno istaknuti i propuste kako bi se oni u budućnosti mogli izbjeći. Ono što je kronični problem svih bošnjačkih asocijacija svakako je medijska prezentacija događaja tako da ni u ovom slučaju ne možemo biti zadovoljni s obzirom na važnost Dana državnosti BiH. Elektronički mediji zaobišli su proslavu u Muzeju Mimara pa se ne možemo oteti dojmu da se činjenica da je obilježavanje Dana državnosti BiH u samoj BiH još uvijek pomalo kontraverzno (Dan državnosti BiH obilježava se samo u Federaciji BiH) odrazila i u hrvatskim medijima. Nažalost, dva objavljena članka u “Vjesniku” i jedan u Preporodovom “Journalu” nisu dovoljni da bi se naglasila važnost događaja za Bošnjake.

Tijekom organizacije obilježavanja Dana državnosti BiH postalo je jasno da se uz golemi trud i entuzijazam i bez većih propusta mogu osmisliti programi koji će na suvremen i zanimljiv način prezentirati BiH i Bošnjake u RH. Ovaj projekt svakako bi trebalo nastaviti u 2006. godini, a kako bi događaj dobio još širi značaj svakako u suradnji sa Ambasadom BiH.

Pripremio: Hilmo Hairlić

admin