IZVJEŠĆE S IZLOŽBE

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba

Izložba:
“8372 NISU DOŠLI”

Studio “Mimara”, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb
20. VI – 3.VII 2006.

Izložba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Image

8372 NISU DOŠLI

– izvješće –

Povodom 11-godišnjice srebreničkog genocida Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba planom i programom za 2006. godinu predvidjelo je obilježavanje godišnjice organizacijom izložbe bosansko-hercegovačkih autora. Pregledom aktualne BH likovne produkcije iskristaliziralo se pet autora mlađe i srednje generacije čija su osebujna djela svoju potvrdu dobila na međunarodnoj sceni (životopisi autora u prilogu izvješća). Autori Andrej Đerković, Anur Hadžiomerspahić, Šejla Kamerić, Tarik Samarah i Ajna Zlatar kroz različite umjetničke medije promišljaju srebreničku tragediju i na vrlo izravan i snažan način transparentnošću svojih radova svjedoče o zločinu koji se dogodio. Pored toga ovih pet autora veže i činjenica da su, svaki na svoj način, prošli kroz iskustvo rata u opkoljenom Sarajevu. Na izložbi su bili izloženi slijedeći radovi:

Andrej Đerković – Missing, Zaborav ubija
Anur Hadžiomerspahić/Ajna Zlatar – Identify/Srebrenica Podrinje, Identifikacijski projekt
Šejla Kamerić – Bosnian Girl
Tarik Samarah – Srebrenica, ciklus fotografija

Postav izložbe osmislio je sarajevski arhitekt Nedžad Hrelja.

Image

Izložba je održana u “Studiju Mimara” Muzeja Mimara od 20.VI – 3.VII 2006.. Pokrovitelj izložbe bilo je Ministarstvo kulture Vlade Republike Hrvatske. Na otvorenju izložbe govorili su: Tugomir Lukšić, ravnatelj Muzeja Mimara, dr. sc. Tarik Kulenović, predsjednik VBNMGZ, prof. dr. Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti, autoritet za suvremenu umjetnost i predsjednik Hrvatskog PEN-a te gradonačelnik Milan Bandić koji je ujedno i otvorio izložbu.

Strahota srebreničke tragedije snažno je naglašena i kroz sam naslov izložbe: “8372 NISU DOŠLI”. NISU DOŠLI sintagma je koju izgovaraju srebreničke žene kada govore o svojim sinovima, muževima, očevima, rođacima. Izložbom “8372 NISU DOŠLI” željeli smo osnažiti i prenijeti glas žena Srebrenice koje već 11 godina traže pravdu za svoje najbliže. Pred strahotom srebreničkog zločina rječit je samo nijemi krik, ali žene Srebrenice ni nakon 11 godina ne posustaju i s jednakom upornošću traže svoje najbliže. 8372 još uvijek nije konačna bilanca srebreničkog genocida već broj onih čije je posljednje ostatke pronašla i identificirala Komsija za traženje nestalih.
Obilježavajući Srebrenicu u Zagrebu i Republici Hrvatskoj željeli smo pokazati da smo svjesni žrtava i da one nisu zaboravljene, ali i u svojim sugrađanima potaknuti svijest da Srebrenica nije samo bosanska tragedija već zločinački čin na savjesti međunarodne zajednice koji civilizirani svijet ne smije zaboraviti. Izložbom “8372 NISU DOŠLI” predali smo rahmet dušama žrtava i odali počast svim preživjelima koji istinu o Srebrenici nisu prepustili zaboravu.
Priprema izložbe trajala je tri mjeseca. Izložbu je idejno osmislila i koordinirala vijećnica Sena Kulenović, a u realizaciji izložbe pomagala joj je vijećnica Sebina Sejkić.

Izložba 8372 NISU DOŠLI bila je izuzetno dobro medijski popraćena. Prilozi o izložbi objavljeni su na slijedećim elektronskim medijima: HTV – “Vijesti iz kulture”, “Prizma”, OTV, NOVA TV, BH TV – “Dnevnik”, Federalna TV. Slijedeći tiskovine objavile su najavu i osvrt na izložbu: Jutarnji list, Večernji list, 24 sata, Dnevni avaz, Oslobođenje, Gracija. Također priloge o izložbi objavili su: Obiteljski radio, Hrvatski radio BH radio i Culturenet (najvažniji kulturni portal u RH).

Važno je posebno naglasiti da su nam i ovaj put institucije i pojedinci izašli u susret prilikom realizacije projekta i besplatno ustupili svoj prostor i usluge:
– izložbeni prostor Muzeja Mimare ustupljen na dva tjedna
– Ameru Mržljaku/kreativni tim Fabrike priprema izložbenih eksponata
– Ajna Zlatar/kreativni tim Ideologija – dizajn pozivnice i plakata

Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba također se po prvi puta kroz izložbu 8372 NISU DOŠLI pruža prilika da okupi i koordinira rad s drugim bošnjačkim Vijećima u RH oko nekog većeg projekta. Izložba 8372 NISU DOŠLI jedinstven je projekt izvan BiH koji se bavi genocidom koji se dogodio u Srebrenici. Kako bi širili istinu o genocidu namjera je izložbu 8372 NISU DOŠLI pokazati u hrvatskim gradovima koji su bili izloženi velikosrpskoj agresiji te u onim županijama gdje je značajan postotak bošnjačkog stanovništva.

Sena Kulenović,
članica VBNMGZ

 

admin